GHIKA
uniquement en roumain
/
in rumanian only IRGH
 

al XV-lea Congres de Genealogie şi Heraldică
Iaşi, 13 - 15 mai 2010


   - Strămoşii noştri - Istoria noastră
   - Programul Congresului (Broşura .pdf)

Rezumatul Comunicarilor Prezentate

Index:   după autorii comunicărilor
A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z



Ion AGRIGOROAIEI
Legaturi de rudenie în lumea politica interbelica. Observatii preliminare

Societatea româneasca în general si viata politica în special au cunoscut prefaceri substantiale în cadrul national-statal realizat prin Marea Unire si ca urmare a reformelor structurale care au însotit-o. Acestea au vizat repartitia si caracterul proprietatii, alcatuirea corpurilor legiuitoare, organizarea administrativa, regimul minoritatilor nationale etc., cu influente semnificative asupra mentalitatilor, a vietii cotidiene, definind împreuna, la sfârsitul perioadei interbelice, o societate în mare masura deosebita de cea de la începutul secolului. În acest context, legaturile de rudenie, ca si cele "neoficiale", mai vechi sau mai noi, au avut un impact sporit asupra vietii politice, generând fenomene adesea contradictorii. O categorie de astfel de relatii a înlesnit formarea sau consolidarea unor elite în domeniu, cu un rol major în accelerarea procesului de modernizare, în apararea drepturilor si intereselor statului român. O alta categorie (fara ca între ele sa existe un zid de netrecut) a urmarit relatiile dintr-un alt registru, tinând de tendintele de parvenire, de ambitiile politicianiste si de îmbogatire. Adesea este dificil de a descifra - într-un paienjenis de relatii si dincolo de orice schematism - intentiile urmarite, atunci când sentimentele erau (sau puteau fi) amestecate, imposibil de masurat. Abordarea, fie si numai prin câteva exemple, a acestor legaturi ne ajuta sa întelegem mai bine lumea politica, sa depasim o tratare pe care am numi-o mecanicista, fara a tine seama de faptul ca oamenii sunt mânati nu numai de interese, ci si de sentimente. Din aceasta perspectiva si fara a formula judecati definitive, trebuie sa se tina seama de observatia lui N. Iorga: "Istoria e disciplina cea mai umana din toate. Istoria nu cunoaste abstracta si recea figura a omului-tip; pe dânsa o preocupa oamenii, oamenii schimbatori si deosebiti, cu anumite virtuti, cu vicii si apucaturi speciale, oamenii trecutului în toata puterea lor expresiva".



Ioan Gheorghe d' ALBON
Familia d'Albon din România. Genealogia originii franceze

Originea familiei d'Albon din România si legatura ei cu familia franceza purtând acelasi nume au fost privite cu nedumerire si neîncredere, exprimându-se uneori opinii inexacte. În Franta, familia d'Albon este cunoscuta înca din veacul al VIII-lea si, cu filiatiune neîntrerupta, este reprezentata astazi de marchizul André d'Albon. Datorita cercetarilor întreprinse de acesta din urma în arhivele franceze si austriece, s-a putut ajunge la întocmirea unui arbore genealogic aproape complet si la descifrarea enigmei. Înca din 1833 se cunostea existenta unei familii omonime în Austria, care pretindea ca descinde din Jean-Pierre d'Albon de Galles († 1700). Cercetarile mentionate au dovedit ca unul dintre fiii acestuia, Guillaume d'Albon (1642-1676), a fugit în Austria în urma unui duel nefericit; declarat mort în Franta la 1660, el a trait, în realitate, pâna la 1676: a servit în armata austriaca, ajungând la gradul de locotenent-colonel, si a murit într-o lupta, în 1676. Fiul sau, Pierre-Ernest (1665/1666-1714), a fost bunicul lui Eugčne-Auguste, caruia împarateasa Maria-Tereza i-a recunoscut (1774) titlul de baron. Diploma imperiala a fost transcrisa si tradusa în Franta la 1806; patru ani mai târziu, seful familiei d'Albon a recunoscut oficial apartenenta ramurii austriece la spita franceza. Fiul lui Eugčne-Auguste, Jean-Baptiste d'Albon (1791-1843), a avut un fiu (Gustav d'Albon, vice-consul al Austriei în Moldova din 1860, asezat la Roman) si o fiica, Clementina (1825-1852), casatorita cu ofiterul Adolphe Gottesmann de Erdobakta. Fiul Clementinei, Adolphe von Gottesmann, venit în Moldova la unchiul sau, s-a casatorit cu Eufrosina Komarniski; fiul nascut din aceasta casatorie, Georges-Adolphe, a fost înfiat de fratele bunicii sale paterne, luând astfel numele d'Albon. El este ascendentul membrilor de azi ai familiei, raspânditi în România, Franta, Germania si Statele Unite ale Americii.



Radu ALBU-COMANESCU
Originea familiei Lahovary. Marginalii la un text inedit

Comunicarea propune o valorificare a potentialului de adevar istoric al "traditiilor de familie" în problema genealogiei. Textul discutat apartine lui Dimitrie Lahovary (1869-post 1950), fiul geografului George Lahovary. Coroborând o serie de informatii din acest text (care nu este lipsit de erori, datorate adesea însasi bibliografiei folosite), cu mici argumente de natura lingvistica, dar si cu traditii de familie si cu însemnele heraldice ale familiei Lahovary, se contureaza - cel putin ca ipoteza meritând a fi expusa, daca nu cumva si cercetata în continuare, în masura în care documentele o vor permite - o perspectiva diferita asupra originii acestei familii, considerata actualmente a fi greceasca. În noua situatie, Lahovarestii par a-si avea radacinile mai degraba în Ungaria Superioara (Slovacia), într-una din comunitatile românofone din zona. Redeschiderea "dosarului originilor" este, si în cazul Lahovary, cu atât mai interesanta, cu cât aceasta familie se remarca prin intelectualii de marca oferiti tarii, dar si prin înrudirile dobândite în timp cu familii importante din România si din alte tari.



Cristina ANTON-MANEA
Contributii la istoria familiei Rudeanu

Pornita de la marele medelnicer Ivan din Ruda, de la mijlocul secolului al XVI-lea, familia s-a înrudit, prin sotia acestuia, Maria din Peris, cu neamul Basarabilor. Documentele avute la dispozitie au permis reconstituirea genealogiei pentru sase generatii, pâna la mijlocul secolului al XVIII-lea, putând ilustra relatiile de rudenie ale unora dintre membrii ei (în legatura si cu pozitiile si interesele politice), dar si unele momente din viata cotidiana a unora dintre Rudeni (procese purtate din motive financiare, mosteniri, însusirea unor bijuterii). Gratie surselor cercetate, se pot stabili si trasaturi de caracter ale unora dintre membrii acestei familii, mai ales prin descendentii lui Teodosie Rudeanu (mare logofat în vremea lui Mihai Viteazul), care s-a dovedit o fire destul de apriga. Dintre descendenti, ramura nascuta din Teodosie a saracit si s-a pierdut în rândurile micii boierimi muntene - cu exceptia ramurii Murgescu, desprinsa din acest trunchi si care se înalta dincolo de mijlocul secolului al XVIII-lea - , în timp ce ramura pornita din Tudor mare sluger s-a stabilit în Bucuresti, datorita cumpararii unor proprietati si darurilor din partea domniei.



Mihai-Bogdan ATANASIU
Familia si cariera marelui logofat Gavril Miclescu

Documentele atesta familiei Miclescu o ascendenta care urca pâna în secolul al XV-lea, însa primii purtatori ai acestui nume au fost Vasile si Gavril, numiti asa dupa satul Miclesti, mosie vasluiana a parintelui lor. Cel din urma, Gavril Miclescu, a fost unul dintre cei mai de seama dregatori de la sfârsitul secolului al XVII-lea si din prima jumatate a celui urmator, stâlp al familiei si întemeietor al unei ramuri ai carei reprezentanti traiesc si astazi. În cele peste cinci decenii de activitate publica, lui Gavril i-au fost încredintate de catre domnii Moldovei unele dintre cele mai însemnate dregatorii ale tarii, el fiind, pe rând, postelnic, mare paharnic, mare vornic si mare logofat. Mostenitor al unui întins domeniu aflat în tinutul Vaslui si extins apoi considerabil prin nenumarate cumparaturi si danii, marele logofat s-a dovedit un bun cunoscator al realitatilor vremii, prin aplicarea consecventa a practicii strategiilor matrimoniale. Cele doua sotii ale sale, din familiile Dubau si Moreanu, i-au daruit noua copii (cinci baieti si patru fete), prin care Miclestii s-au înrudit cu familiile Costache, Sturdza, Donici, Gane.



Sergiu BACALOV
Neamul Busuiocestilor în Tara Moldovei, Basarabia si Transnistria

Neamul Busuiocestilor (numele a fost ortografiat si Bosiioc, Bosaiuc sau Basiiuc) s-a manifestat în Tara Moldovei odata cu sfârsitul secolului al XVI-lea. Un reprezentant de vaza din perioada de început a neamului a fost spatarul Bosiioc. Descendentii sai s-au înrudit cu multe neamuri si familii boieresti din cuprinsul Tarii Moldovei, iar unii dintre ei au trecut si în stânga Nistrului, formând o ramura distincta. La începutul secolului al XIX-lea, unii dintre Busuiocestii transnistrieni, anume fratii Ivan si Sava, fiii lui Grigore Busuioc, au revenit la mosiile stramosesti din Basarabia, stabilindu-se în tinutul Orheiului. Urmasii acestora locuiesc si astazi acolo, alaturi de Busuiocestii care descind din alte ramuri decât cea transnistriana.



Violeta BARBU, Kinga S. TÜDOS
Dezmostenirea fiilor: familia Bethlen de Iktár la sfârsitul secolului al XVII-lea

Dezmostenirea fiilor a fost în Transilvania o practica exceptionala, raspândita însa în Valahia în secolul al XVII-lea, potrivit marturiei mitropolitului Antim Ivireanul. Prezenta exclusiv în testamente, în Tara Româneasca ea era determinata, de regula, de raul tratament sau de neglijarea parintelui, acesta ajungând sa prefere pe un alt membru al familiei sau pe un adoptat ad-hoc. Un caz special îl ofera afacerea testamentelor familiei Cantacuzino: un fiu, Serban, ajuns domn, este dezmostenit, pentru ca patrimoniul de familie sa nu fie confiscat dupa mazilirea acestuia, "potrivit raului obicei al acestii tari". Societatea nobiliara transilvaneana cunoaste cazul familiei Bethlen de Iktár, devenit public datorita demnitatilor importante detinute de protagonisti, consilierul Bethlen János si fiul acestuia, cancelarul conte Bethlen Miklós, om politic, istoric si scriitor de mare talent. Pe baza a sapte testamente si a jurnalului Descrierea vietii sale de catre el însusi a contelui Bethlen Miklós, se reconstituie un conflict de familie care aduce în discutie tensiunea dintre fiii proveniti din casatorii diferite, dar si nesupunerea fata de vointa paterna. Folosirea acestei clauze, atât de catre Bethlen János, cât si de catre Bethlen Miklós fata de descendentii directi, pune în evidenta, într-o articulare complexa, existenta unui nou cod etic al familiei. Acesta se bazeaza pe o multitudine de aspecte (raporturi patrimoniale, umane, de educatie, orientare politica, investitii economice, stil de viata, confesiune religioasa, valori etice) caracteristice societatilor premoderne.



Constantin BALACEANU-STOLNICI
Bazele antropologice ale genealogiilor

Unul dintre cele mai interesante demersuri în istorie este cel genealogic. Desi este unul eminamente cultural, el are la baza unele aspecte antropologice, care sunt esentiale pentru fundamentarea lui stiintifica. Demersul genealogic este bazat pe conceptul empiric de ereditate, care este însa astazi atestat atât de legile lui Mendel, cât si de genetica celulara si moleculara contemporana. Înca din paleolitic se constientizeaza conceptele de rubedenie si de familie si se construiesc diferitele mituri privind un stramos comun, uman sau supranatural, deseori antropomorf, zoomorf si uneori chiar fitomorf. Acest demers sta la baza interdictiei incestului, universala pentru toate culturile umane. Importanta lui creste în epocile urmatoare, când o multime de reglementari sociale (transmiterea proprietatii, apartenenta la anumite functii, categorii sociale, profesiuni etc.) se fac pe principiul ereditatii. Mai târziu, acest principiu va sta la baza transmiterii numelui de familie si apoi a stemelor. Dar genealogia s-a bazat pe filiatia masculina, ceea ce este o optiune evident culturala, caci din punct de vedere biologic aportul mamei este mult mai important. Optiunea pentru filiatia masculina a fost determinata de organizarea patriarhala a societatilor umane postneolitice, ea urmând unei organizari matriarhale prezenta înca din paleoliticul mijlociu. Este posibil ca, sub presiunea orientarilor feministe moderne, în viitor sa se modifice algoritmul întocmirii arborilor genealogici, dupa modelul filiatiilor realizate în medicina pentru urmarirea bolilor heredofamiliale.



Elena BEDREAG
Un boier din secolul al XVII-lea si înrudirile sale

Curgerea istoriei se datoreaza, în afara aportului marilor familii boieresti, si celor mai putin celebri, mai marunti, dar al caror rol nu trebuie subestimat, chiar daca faptele lor nu sunt îmbracate de aceeasi glorie. Migratia unor grupuri greco-levantine la nord de Dunare, atât în Moldova, cât si în Tara Româneasca, începând cu secolul al XVI-lea, a influentat si a marcat viata politica si sociala. Acesti alogeni au urmarit înaintarea pe scara ierarhica prin functii în administratie, care au putut fi obtinute de cele mai multe ori prin aliante matrimoniale, casatoria fiind o metoda sigura si rapida de a intra în posesia unor mosii. Aceasta realitate este exemplificata prin cazul stolnicului Grama, care, casatorit cu Anghelina, descendenta din Oras hatmanul, s-a înrudit (prin intermediul uneia dintre fiicele sale) cu una dintre cele mai importante familii ale Moldovei, Prajestii. Stolnicul a reusit, în secolul al XVII-lea, sa-si pastreze pozitia în aparatul administrativ timp de aproape doua decenii, în ciuda capriciilor politice ale vremurilor. Desi la a treia generatie posteritatea lui pare ca-si întrerupe cursul, totusi în documentele din veacul al XVIII-lea înca se mai gasesc mentiuni referitoare la aceasta familie.



Ruxanda BELDIMAN
Episcopul Filaret Apamias Beldiman si ctitoria sa de la Cornesti (Iasi),
"mosia stramoseasca a Beldemanestilor"

Episcopul Filaret Apamias (Filip Beldiman, 1781-1844) este o figura importanta, desi relativ putin cunoscuta a Bisericii moldovene din secolul al XIX-lea. Intrat în monahism prin grija unchiului sau, mitropolitul Veniamin Costachi, a urcat treptele ierarhiei pâna la cea mai înalta, ajungând loctiitor de mitropolit în 1841. A îndeplinit în paralel functii administrative si diplomatice pe lânga Mitropolia din Iasi, fiind concomitent egumen al manastirilor Slatina (Falticeni) si Negru Voda (Câmpulung Muscel). Contributiile sale s-au dovedit a fi extrem de importante pentru ambele lacasuri, atât în plan financiar si economic, dar mai ales sub raportul restaurarii celor doua monumente istorice. Revenit în Moldova pentru o scurta perioada de timp, episcopul Filaret a construit în 1833 o biserica noua (cu hramul Sfintilor Voievozi) pentru curtea Beldimanestilor de la Cornesti. Conceputa dupa planul clasic al bisericilor ortodoxe, dar apartinând unei tipologii mai aparte, a bisericilor de tara, fara abside la vedere, cu o turla clopotnita peste pronaos, a fost decorata într-o varianta de neoclasic vernacular. Din pacate, pictura a fost refacuta (1929), acoperind si tabloul votiv (nu s-au întreprins înca lucrari de restaurare si prelevari de mostre, pentru a se vedea daca sub stratul actual de pictura se mai pastreaza cel original). Pisania a fost pictata cu aceeasi ocazie (nu se stie daca a existat una de piatra). Totusi, inscriptia de pe clopotul mare poate tine loc de pisanie: ea dezvaluie informatii pretioase privind ctitorul/ctitorii, dar si importanta asezarii de la Cornesti din perspectiva istoriei familiei, referindu-se la Filaret Apamias si la "mosia stramoseasca a Beldemanestilor".



Pr. Emanuil BRIHUNET
Istoria si genealogia familiei Usinevici din Basarabia

Cercetând monumentele comemorative din Basarabia, autorul a gasit ca, în prima jumatate a secolului al XX-lea, un alt preot, anume Afanasie Gh. Usinevici (1868-1937) de la Tighina, aduna si el date si fotografia asemenea monumente pentru colectia Societatii de Arheologie Bisericeasca din Chisinau (între ai carei fondatori s-a numarat). O întâmplare fericita a facut sa identifice pe unii descendenti ai acelui preot, care s-au aratat dornici sa cunoasca istoria familiei lor. Pe de alta parte, istoricul literar Vasile Malanetchi i-a pus la dispozitie o carte de amintiri, scrisa de fratele preotului, Stefan Gh. Usinevici (1881-1934), medic veterinar, pictor si muzician amator, fondator al Conservatorului din Chisinau (unde a fost si profesor), cunoscut ca un aprig luptator pentru desteptarea românilor din Basarabia. S-a mai gasit si o lucrare despre viata si activitatea Mariei Usinevici, fiica preotului Afanasie, directoare a Liceului Eparhial de Fete din Chisinau si cavaler al Ordinelor Crucea României si Steaua României. Scrierile acestea contin si informatii despre stramosii familiei Usinevici, unele documentate, altele reproducând traditii incontrolabile. Cercetarile în arhive au fost de natura sa corecteze aceste informatii, aproximative si chiar fanteziste, permitând elaborarea unui arbore genealogic al familiei Usinevici.



Ileana CAZAN, Ovidiu CRISTEA
Note de heraldica imaginara:
Cavalerii Mesei Rotunde într-un armorial francez din secolul al XVII-lea

Un manuscris francez pastrat la Biblioteca Academiei Române ofera prilejul unei discutii privind relevanta heraldicii imaginare pentru întelegerea societatilor din trecut. Departe de a fi doar rod al fanteziei autorilor de romane cavaleresti, blazoanele atribuite Cavalerilor Mesei Rotunde ne spun câte ceva despre universul de valori al epocilor în care aceste opere au fost create, despre legatura existenta între un personaj si imaginea de pe scut. Daca pentru perioada medievala astfel de armoriale, consacrate regelui Arthur si cavalerilor sai sunt o prezenta destul de obisnuita, pentru perioada moderna ele constituie mai degraba o exceptie. Splendid ilustrat, manuscrisul ofera, din pacate, prea putine informatii despre autor, sursele folosite si scopul pentru care a fost întocmit. Dar chiar si asa, studierea lui permite sa se identifice unele particularitati ale lui în raport cu alte armoriale ale Mesei Rotunde din perioada medievala, precum si unele modificari survenite în blazoanele unor personaje celebre ale ciclului arthurian si sa se constate în ce masura lista eroilor s-a modificat în perioada cuprinsa între secolul al XIII-lea si a doua jumatate a celui de-al XVII-lea.



Valentin CONSTANTINOV
Precizari genealogice cu privire la dinastia Bogdanestilor. Anastasia, fiica lui Latcu voda

În jurul fiicei lui Latcu voda, Anastasia, o controversa interesanta a fost generata de documentul din 6 iulie 1413, prin care Alexandru cel Bun i-a daruit domeniul Cotmani, cu conditia ca la moartea ei sa-l lase lacasului de la Radauti unde erau îngropati vechii domni ai Moldovei. Documentul nefiind cunoscut decât într-o veche traducere germana, termenul prin care Alexandru cel Bun a definit înrudirea sa cu Anastasia a fost socotit de unii istorici drept eronat. Anume, în textul german se afla scris Schwiegermutter, adica soacra. Înca Dimitre Onciul a banuit ca în textul slav a trebuit sa fie termenul traductibil prin matusa, cei doi termeni fiind usor de confundat, foarte apropiati grafic si fonetic. Ocupându-se de aspectele genealogice ale istoriei Bogdanestilor, Stefan S. Gorovei a aratat ca trebuie acceptata eroarea de traducere, Alexandru cel Bun numind-o pe Anastasia matusa sa. Lui C. Cihodaru, însa, calitatea de soacra i-a aparut drept cea mai convingatoare, el socotind ca Anastasia a fost mama doamnei Ana († 2 noiembrie 1418), sotia lui Alexandru cel Bun; cunoscutul istoric scria ca, prin casatoria cu Ana, Alexandru "asigura mostenitorului, Ilias, dreptul la tron prin descendenta sa din doua ramuri ale familiei lui Bogdan întemeietorul". Autorul a avut sansa de a descoperi originalul documentului din 1413, pastrat între documentele ramase de la Alexandru Czolowski (1865-1944), cunoscut istoric, arhivist si muzeolog polonez. Urmele documentului fusesera pierdute, din cauza împartirii arhivei lui Czolowski între trei institutii. Originalul se afla în Archiwum Glowne Akt Dawnych (Arhiva Centrala a Actelor vechi) din Varsovia. Cu aceasta , se pune capat vechii controverse genealogice: Anastasia este numita tet‘{ (matusa), si nu test‘{ (soacra).



Anton COŞA
Un izvor genealogic inedit: Liber confirmatorum

Dintre izvoarele importante pentru genealogiile familiilor de catolici din Moldova, au fost puse pâna acum în evidenta cele intitulate Status animarum. În fondurile Directiei Judetene Bacau a Arhivelor Nationale, autorul a descoperit un registru în limba latina, intitulat Liber confirmatorum, provenind de la parohia romano-catolica Valea Seaca (sat din comuna Nicolae Balcescu, judetul Bacau). Pe lânga deja cunoscutele Status animarum (de care autorul s-a ocupat în lucrari anterioare), la parohie se aflau si registre ale botezurilor (Liber baptisatorum), ale casatoriilor (Liber matrimoniorum), ale deceselor (Liber mortuorum), dar si ale celor miruiti: Liber confirmatorum. În conditiile în care mirul era administrat de episcop la intervale de timp dinainte stabilite (într-unul dintre registrele consultate de autor, intervalele sunt cuprinse între trei si noua ani), o asemenea carte îi cuprinde pe toti cei miruiti într-un rastimp destul de generos si pentru reconstituirile genealogice. Din acelasi motiv, însa, datele din Liber confirmatorum trebuie coroborate cu acelea din celelalte surse eclesiastice, mentionate deja. Alaturi de (si împreuna cu) acestea, Liber confirmatorum constituie un izvor de prima mâna în cercetarea genealogica a familiilor catolice din actuala Dieceza de Iasi.



Radu CUCUTEANU
Un document inedit privind catolicii din Moldova: Liber baptisatorum (1775-1800)

Printre diversele categorii de izvoare care ating istoria catolicismului, se afla si registrele de botezuri. Acestea au fost introduse de Conciliul de la Trento, când s-a hotarât întocmirea si întretinerea de catre preotii parohi a unor documente cu caracter confesional si demografic, pentru o mai buna cura animarum. Între ele, se aflau registrul parohial si Status animarum. Ceea ce se numeste, îndeobste, registru parohial cuprindea, în fapt, trei carti diferite: Liber baptisatorum / Liber natorum, Liber matrimoniorum / Liber copulatorum si Liber mortuorum. Documentul pe care se întemeiaza comunicarea, identificat în arhiva parohiala a bisericii din satul Horlesti (judetul Iasi), este copia unui asemenea registru de botezuri, acoperind sfârsitul secolului al XVIII-lea. Început în 1775, el consemneaza botezurile din parohia Horlesti, cuprinzând data botezului (în unele cazuri si data nasterii), numele dat copilului, numele parintilor, al nasilor si al preotului. Registrul de la Horlesti este, pâna în momentul de fata, cel mai vechi document aflat în Moldova din aceasta categorie a izvoarelor confesionale.



Marius-Andi DASCHIEVICI
Istoria unui neam si a unei cofetarii din Iasi: Anton si Elena Cuncic

La începutul secolului al XX-lea, potrivit descrierilor lui Rudolf Sutu, cofetaria Tuffli (ulterior numita si Georges) veghea capul strazii Lapusneanu cu "poleiala si bogatia vitrinelor si galantarelor pline de peisaje montane, castele, palate si paduri verzi, din creme, socolata, fistic, glazuri si bomboane". La 1 septembrie 1885, "confiserul" Richard Tuffli a lasat asociatului sau, Georges, vechiul local "din vale", el mutându-se la Jockey Club, pentru a-si deschide acolo o noua cofetarie "elvetiana de elita". Localul din strada Lapusneanu a fost preluat de familia Anton Cuncic. Un registru de casa pentru anii 1914-1920 permite reconstituirea unor aspecte din istoria Iasilor. Neamul Cuncic era de origine ceha si de confesiune romano-catolica. Sunt mentionate perechile Anton si Elena Cuncic, Iacob si Lia Cuncic, dar si copiii Alfons, Eugen, Eleonora si Anton, unii dintre ei ajunsi la Liceul Internat sau la Institutul "Notre Dame de Sion". Informatiile desprinse din cartea de cheltuieli arata o structura multifamiliala, dar si multifunctionala, a imobilului din strada Lapusneanu 27, cladire cu etaj care se afla odinioara pe locul "buchinistilor" de astazi. Casa avea un gang de intrare, care dadea, la etaj, spre locuintele celor 16 angajati; în fata era magazinul, dotat cu toata aparatura necesara realizarii feluritelor prajituri si dulciuri de tot felul. Amintirea prezentei acestei familii în peisajul urbei era înca vie în memoria pianistei Dorina Crisan Rusu, care povestea într-un interviu din martie 2004: "Stateam pe strada Lapusneanu, într-o casa nationalizata, unde la parter fusese o cofetarie mare, un fel de Capsa a Iasului. Fosta proprietareasa, doamna Cuncic, venea la noi sa asculte muzica simfonica la radio. Primul pian, de altfel, la ea l-am vazut...".



Doina Anca DÂMBOIANU
Radacini. Ramuri. Destine. Arbore genealogic pe linie materna si paterna

Comunicarea prezinta eforturile pe care autoarea le-a depus, vreme de câtiva ani, pentru a reconstitui, pe baza documentelor din familie si din arhive, arborii genealogici în care se înscriu propriii sai parinti. Mânata de dorinta de a cunoaste viata înaintasilor si de a raspunde, astfel, la întrebarea: "eu cine sunt, unde si care îmi sunt radacinile ?", autoarea a adunat informatii, acte, fotografii pentru toate rudele despre care a avut cunostinta, în legatura si cu locurile radacinilor: Cetea si Geoagiu de Sus (Alba), Geoagiu Bai (Hunedoara), Amarastii de Sus (Dolj), Galati... A rezultat o carte, intitulata Radacini. Ramuri. Destine, menita sa duca rezultatele acestei munci la cunostinta tuturor rudelor aflate acum în viata, unele dintre ele traind pe pamânturi departate. Altminteri, si aceste amintiri ar disparea fara urma. Viata unui om începe, în mod natural, alaturi de mama si de tatal sau; poate alaturi si de frati si surori, uneori alaturi de bunici, unchi, matusi si veri. De la strabunici si mai în urma, amintirile se pierd atunci când parintii si bunicii nu le mai istorisesc si nu mai pastreaza amintiri pentru urmasii lor. A aduna si a pastra, cu mijloacele tehnicii moderne, toate aceste amintiri, câte au mai ramas prin arhive, prin case si cimitire, devine astfel o neîndoielnica îndatorire morala.



Nicolae DERGACI
Neamul Flondor în Basarabia

Leaganul familiei Flondor este Bucovina, dar unele ramuri s-au extins si în Basarabia. Prima atestare documentara în acest tinut dateaza din 1807, când Constantin Flondor se judeca pentru mosia Cobâlceni. Câstigând procesul, el a ramas pe mosie. Fiul sau, Vasile, a devenit proprietar al unei parti din mosia Hlina (tot la Hotin), unde a construit un frumos conac. În a treia generatie se afla Dimitrie (fiul lui Vasile), consilier al Zemstvei judetene Hotin; dupa moartea sa, în 1896, mosia începe a fi administrata de sotia lui, Olga, nascuta Filodor. Toti urmasii lui Dimitrie Flondor au primit indigenatul rusesc; cu toate acestea, autoritatile nu le-au permis sa ocupe înalte functii în administratia tinutului. Astfel, Gheorghe (Egor) Flondor, unul dintre fiii lui Dimitrie, a fost ales de dvorenimea judetului Hotin ca sef adjunct al Zemstvei, dar guvernatorul Basarabiei n-a acceptat aceasta decizie. Pe baza documentelor de arhiva, se aduc contributii la istoria si evolutia domeniului funciar al Flondorestilor în Basarabia. La Hlina, ei au lasat aminitiri care traiesc si azi, în denumirile unor locuri: padurea Flondor, fântâna lui Flondor, curtea lui Flondor. Conacul de la Hlina a disparut de mult, fiind incendiat în anul 1918.



Ana-Felicia DIACONU
Arhiva Muzeului "Al. Saint-Georges" - izvor genealogic

Arhiva ramasa de la muzeul care a purtat numele fondatorului sau, Alexandru Saint-Georges, contine bogate informatii de natura sa serveasca cercetarile genealogice. Mai întâi, pentru ca arhiva a fost, între altele, rodul eforturilor unui pasionat de domeniul genealogic, pornind de la propriii sai stramosi si continuând cu înrudirile din cadrul altor familii. Apoi, ca efect al viziunii pe care întemeietorul asezamântului a avut-o despre menirea acestuia, de a aduna si pastra material în legatura cu oamenii si familiile importante ale tarii, cu istoria localitatilor, cu evenimentele si manifestarile de toate felurile, de pe teritoriul unde locuiesc românii, material pe care sa-l puna apoi la dispozitia cercetatorilor. Rezultatul acestor eforturi este impresionant sub raportul volumului de documente adunate de o singura persoana de-a lungul vietii sale. Pornind de la aceasta prima constatare, cercetatorul care se opreste astazi asupra arhivei ramase întâmpina o serie de dificultati, care se constituie în potentiale limite ale investigarii stiintifice. Comunicarea urmareste formele sub care informatia genealogica se regaseste în prezent în cadrul acestei arhive, modul în care constituirea initiala a colectiilor reflecta familia, înrudirile ei sau dreptul de proprietate, respectiv destinul arhivei în strânsa legatura cu evolutia institutiei. Prin intermediul unor exemple semnificative, sunt semnalate si capcanele pe care le poate presupune acest vast fond documentar.



Nicolae EDROIU
Biografia - izvor istoric pentru cunoasterea stramosilor nostri

Biografia si - prin extindere - autobiografia, în general orice însemnare cu caracter biografic constituie un valoros izvor istoric pentru cunoasterea unor personalitati din trecut. Ea aduce informatii importante, permitând urmarirea carierelor profesionale si de alta natura, studierea grupurilor sociale si a diferitelor categorii socio-juridice. Istoriografia actuala acorda o importanta sporita biografiei si rolului ei major în cunoasterea microistoriei. În programul celui de-al XXI-lea Congres International de Stiinte Istorice (Amsterdam, august 2010), prima tema specializata propusa spre dezbatere este intitulata Biografie si microistorie. În privinta evolutiei biografiei în Tarile Române, o cercetare recenta a retinut cinci etape succesive. Prima, cuprinzând secolele XVII-XVIII si prima jumatate a celui de-al XIX-lea, este reprezentata de câteva însemnari de caracter biografic si chiar autobiografic. Dupa 1848, prin George Baritiu, s-a pus problema elaborarii de biografii în scopul cercetarii istoriografice (cu deosebire în privinta revolutionarilor pasoptisti, pentru a nu se pierde informatia). La sfârsitul acestei perioade, în jurul anului 1900, apar primele dictionare si enciclopedii care contin biografiile principalelor personalitati române. În a treia etapa, care coincide cu perioada interbelica, a proliferat autobiografia ca text oficial, iar în câmpul cercetarilor biografia istorica si cea literara. În deceniile comunismului, accentul s-a pus pe autobiografia din dosarul de cadre, în timp ce în sfera cercetarii stiintifice au fost neglijate biografiile personalitatilor "feudale si burgheze". Dupa 1990, biografia si-a reocupat locul firesc în planul cercetarilor, iar în cel oficial s-a impus elaborarea autobiografiei sub forma de Curriculum vitae (CV).



Ioan GODEANU
Un cercetator al înaintasilor: I. C. Miclescu-Prajescu

I. C. Miclescu-Prajescu (1892-1973) este cunoscut specialistilor din domeniul istoriei si genealogiei moldovenesti prin studiile sale, dintre care trei au fost publicate în România înainte de 1944, iar unul în 1971, în Anglia. Dupa 1990, la Iasi s-au tiparit, în revista "Arhiva Genealogica", câteva dintre studiile sale postume. Un volum cu aceste studii, împreuna cu altele, înca inedite, se afla acum în pregatire, sub auspiciile Institutului "Sever Zotta". Însa biografia omului care a fost I. C. Miclescu-Prajescu este cunoscuta foarte putin. Stranepot al sau, autorul comunicarii are avantajul ca nu l-a cunoscut personal, ci l-a descoperit treptat, mai întâi din povestile bunicii sale si din fotografii, iar în ultima vreme prin cercetarea sistematica a arhivei sale, pe care a avut taria sa o salveze în 1949, abandonând în casa care a trebuit parasita în 24 de ore obiecte de valoare în schimbul vechilor hârtii si documente. Din aceste acte si din fotografii, se reconstituie o biografie deosebit de interesanta, cu etape care sunt: copilaria la Iasi si la Stolniceni-Prajescu, studiile gimnaziale la Berlin si universitare la Oxford, participarea ca voluntar în campania din 1913 si în Primul Razboi Mondial, munca la Societatea de Telefoane, foarte bogata viata sportiva (scrimeur, tenismen, înotator, vânator, aviator, automobilist, motociclist).



Stefan S. GOROVEI
O dilema genealogica

Dilema pe care autorul comunicarii îsi ia îndrazneala sa o prezinte priveste genealogia propriei sale familii. Radacinile neamului se afla în vechiul tinut al Neamtului unde, în satul Bârgaoani, exista, în veacul al XVII-lea, o parte Goroveiasca. Gligorie Gorovei aprodul din Bargaoani, atestat documentar în primul sfert al acelui veac, a fost parintele diacului Vasile, cunoscut prin scrierea multor documente în domniile lui Miron voda Barnovschi si Vasile voda Lupu. Fiul sau, Gheorghe (Gheorghita), prin casatoria cu o fata a lui Gavril Braescu,
s-a mutat în tinutul Dorohoiului, unde urmasii sai au vietuit în tot cursul secolului al XVIII-lea. Dintre copiii sai, Ioan este ctitorul schitului care poarta si azi numele acestei familii, iar Miron - prin care se continua spita - s-a învrednicit a fi îngropat în biserica Sfântului Spiridon din Iasi (mormântul nu mai exista). Setrarul Miron Gorovei a avut un fiu, Constantin, pe care documentele îl atesta la sfârsitul veacului al XVIII-lea. În prima jumatate a celui urmator, traieste la Dorohoi serdarul (mai apoi banul) Ioan Gorovei (1782-1848), pe care Vidomostia de la 1829 îl arata ca fiu al credincerului Constantin Gorovei. Mort de holera în vara anului 1848, Ioan Gorovei - bunicul patern al folcloristului Artur Gorovei - va fi îngropat la Manastirea Gorovei; mai multi dintre urmasii sai îsi vor afla tot acolo odihna vesnica. Dar este credincerul Constantin identic cu Constantin, fiul lui Miron ?!



Stefan S. GOROVEI
Heraldica teritoriala româneasca: între izvoarele istorice si incompetentele orgolioase

Elaborarea însemnelor heraldice pentru comunele, orasele/municipiile si judetele din Moldova îl pune pe specialist în fata unor situatii deseori imprevizibile, care pun în cumpana cunostintele istorice si traditiile incontrolabile, bunul simt istoric si fanteziile de tot felul, regulile heraldicii si naivitatile visatoare. Cel mai adesea, specialistul are de dus si o adevarata si serioasa munca de lamurire pentru a determina beneficiarul sa accepte stema propusa. De multe ori, rezistenta beneficiarului se întemeiaza pe o întelegere profund eronata (ceea ce echivaleaza, în fond, cu o necunoastere) a simbolurilor si a limbajului heraldicii, modalitatile de expresie ale acestei stiinte nefiind la îndemâna tuturor. În cazurile fericite, stema propusa este acceptata tocmai pentru ca vine din partea unui specialist, caruia beneficiarul - constient de lipsa lui de cunostinte în domeniu si, deci, de competenta - îi acorda toata încrederea. Uneori, însa, specialistul si beneficiarul se gasesc pe pozitii care apar ca ireconciliabile tocmai din cauza diferentelor de întelegere a fenomenului heraldic. Cazul stemelor unor judete (Botosani, Neamt, Vaslui), unor municipii (Botosani, Roman) si al multor comune sunt graitoare pentru situatia evocata. Pâna la urma, "conflictul" se vede a fi între izvoarele istorice din care specialistul îsi culege informatiile si incompetenta orgolioasa a celor care trebuie sa beneficieze de munca si de iscusinta lui.



Catalin HRIBAN
Comune fara steme si steme fara comune. O problema a constituirii noii heraldici teritoriale

Activitatea de constituire a heraldicii teritoriale în cele opt judete ale Moldovei se confrunta, în ultima vreme, cu probleme neobservate anterior; între acestea, se afla si aparitia unor unitati administrative noi, rezultate din divizarea altora, identificate heraldic prin steme aprobate si aflate în uz. Astfel, divizarea unei comune (care beneficiaza de o stema oficializata deja) în doua noi comune pune o problema pe care nu au prevazut-o nici metodologia CNHGS, nici normele adoptate de Biroul Zonal Iasi: ce steme vor purta noile comune ?! În opinia autorului, stema veche ar trebui privita ca un patrimoniu al "comunei-mame", ea urmând a fi supusa unei împartiri conforme cu regulile stiintei heraldice, prin analogie cu partajul patrimoniului heraldic în cazul unei steme familiale sau domeniale. În acest caz, singura modalitate de partajare, rupere sau modificare ar trebui sa fie cea permisa de legile heraldicii, prin spargere: noile unitati administrative vor prelua vechea stema sparta, în smalturi sau mobile, stema veche ramânând, întreaga, pentru comuna care pastreaza, în componenta, satul de resedinta al celei vechi. Metoda propusa de autor prezinta, desigur, si dezavantaje, mai ales în cazul când stema aflata în uz a însumat simboluri referitoare la câteva dintre satele componente, însa ea ofera posibilitatea de a trata o problema de heraldica în spiritul si în litera legilor stiintei heraldice.



Sorin IFTIMI, Lucian-Valeriu LEFTER
Ctitoriile familiei Miclescu

Cele mai multe dintre ctitoriile familiei Miclescu sunt concentrate în actualul judet Vaslui, acolo unde avea si cele mai numeroase proprietati: biserica Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul din Popesti (com. Miclesti), construita la 1793 de spatarul Dimitrie Miclescu; biserica Sf. Nicolae, refacuta la 1830 de vorniceasa Raluca Miclescu; monumentala biserica Sf. Nicolae de la Gugesti (Falciu), zidita de marele vornic Nicolae Dimachi si sotia sa Pulcheri Miclescu la 1819. În sudul judetului Iasi, se afla biserica Sfintii Apostoli din Pausesti (com. Dumesti), construita la 1805 de fostul mare spatar Iancu Miclescu si biserica de valatuci cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Serbesti, construita la 1808 de Sandu Miclescu (ambele se aflau, pe vremuri, în tinutul Vaslui). Câteva ctitorii ale aceleiasi familii se afla în nordul Moldovei, fiind legate de resedintele din acea zona. În judetul Botosani, se afla biserica Sf. Nicolae de la Calinesti (com. Bucecea), construita la 1815 de vornicul Costache Miclescu si înnoita de marele vornic Scarlat Miclescu, precum si biserica de lemn Sfintii Voievozi din Cotârgaci (com. Roma), adusa în anul 1864 de Alecu Miclescu, stapânul satului. În judetul Suceava, familia Miclescu a avut doua ctitorii: biserica din Grigoresti (com. Siminicea), zidita la 1837 de Scarlat Miclescu si biserica veche de lemn a schitului Fetesti (com. Adâncata), construita pe la 1794. Toate aceste ctitorii stau marturie a vredniciei unui neam care a jucat un rol important în istoria Moldovei si, apoi, a României întregi.



Filip-Lucian IORGA
Memoria boierimii. Pledoarie pentru definirea unui portret

Dupa exemplul profesorului Eric Mension-Rigau - specialist în istoria aristocratiei franceze si autor al lucrarilor Aristocrates et grand bourgeois. L'enfance au château si Le donjon et le clocher - autorul a construit proiectul unei cercetari de mare amploare, vizând adunarea de informatii despre istoria familiilor boieresti din Moldova si Tara Româneasca. În acest scop, a elaborat un chestionar foarte amanuntit, în 22 de capitole cu circa 300 de întrebari referitoare la stramosi, educatie, formulele de sociabilitate, mentalitati si viata de zi cu zi, traditiile de familie, strategiile de capitalizare a trecutului si de transmitere a memoriei etc. Raspunsurile la acest chestionar vor putea forma un corpus, temelie pentru cercetarea care ar urma sa reconstituie - cu instrumentele genealogiei, ale istoriei familiei si ale antropologiei istorice - portretul unui grup social cu rol esential în istoria nationala. Utilitatea acestui proiect trebuie înteleasa în contextul unei pierderi tot mai accelerate a memoriei familiale (dupa deceniile de comunism distructiv, de tranzitie alienanta si prin plecarea multor descendenti ai familiilor boieresti în strainatate). Recuperarea memoriei va conduce la revalorizarea istoriei noastre si, de aici, la redefinirea istoriei noastre familiale, de grup, regionale si nationale.



Sergiu IOSIPESCU
Înrudiri "fanariote" si influenta lor asupra istoriei românesti în 1812-1829

Înrudirile dintre boierimea româneasca si marile familii din Fanar au înrâurit într-un chip înca nebanuit evenimentele si transformarile petrecute în Principatele Române în anii 1812-1829. Relatiile de familie ale unora dintre fruntasii eteristi (fratii Ipsilanti, Alexandru Mavrocordat) cu familiile Sturdza, Paladi, Vacarescu, Ghica au determinat atitudini politice ale caror întelesuri se dezvaluie numai în acest fel. Dar si încercarea si chiar esecul stabilirii unor relatii de rudenie poate avea efecte politice neasteptate. Ignorata în detaliile sale si mai ales în ceea ce priveste influenta asupra mentalitatilor românesti, viata si cariera contelui Ioannis Capo d'Istria (Capodistria) înainte de prezenta sa tragica în fruntea statului elen modern, scoate la iveala conexiuni însemnate pentru descifrarea unora dintre momentele hotarâtoare ale perioadei. Pretendent multa vreme la mâna Ruxandei Sturdza si ramas apropiatul ei si al familiei sale, Capodistria a jucat un rol tot mai pregnant în politica imperiala rusa, de la Pacea de la Bucuresti si pâna la retragerea sa în 1822. Legatura cu familia lui Alexandru Sturdza a favorizat alcatuirea noului statut al Moldovei dintre Prut si Nistru si, oarecum prin reactie, a provocat implicarea sa tot mai profunda în afacerile grecesti. Ca un corolar, studierea vremurilor si a legaturilor genealogice dintre "fanarioti" si familiile boieresti române releva treptata desprindere a acestora din urma din mrejele "marii idei" si actiunea lor decisiva pentru conturarea proiectului national românesc.



Constantin ITTU
Steme transilvane în cartea istoricului sas Johannes Tröster, Alt- und Neu-Teutsche Dacia (Nürnberg, 1666)

Secolul al XVII-lea transilvan a fost unul al afirmarilor, daca nu chiar al revendicarilor. Reforma adusese clarificari doctrinare (si, prin aceasta, sacramentale), cu influente covârsitoare asupra sasilor, deveniti luterani, a ungurilor si a secuilor (care au îmbratisat calvinismul sau unitarianismul ori au ramas catolici). În urma clarificarilor dogmatice, au venit, în chip firesc, revendicarile uneia sau alteia dintre aceste "stari". Pe acest fundal apare cartea istoricului si geografului sas din Sibiu Johannes Tröster, Alt- und Neu-Teutsche Dacia (Vechea si noua Dacie germana), în care autorul, preluând o idee a istoricului Jordanes, afirma ca getii au fost, de fapt, goti, dorind sa confirme, astfel, vechimea, continuitatea si permanenta neamului sau în vechea Dacie. Scopul sau (ca si al curentului pe care îl reprezenta, curent cu radacini în Germania secolului anterior) era deopotriva "academic" si, mai cu seama, politic. Tröster dorea ca, prin intermediul condeiului sau, nu numai sa demonstreze ca ei, sasii, erau vechii locuitori ai Daciei, ci si ca, prin aceasta, erau îndreptatiti sa ajunga la conducere, în vreme ce ungurii, considerati a fi noi veniti, ar fi trebuit sa cedeze pârghiile puterii politice în Ardeal. Dintre argumentele autorului, unele sunt de natura vizuala, mai ales stemele unor orase sud-transilvane, heraldica fiind privita drept un argument foarte puternic în favoarea unor clarificari, ambitii ori pretentii.



Constantin ITTU
Jocuri de limbaj în heraldica teritoriala româneasca

Comunicarea aduce în discutie unele consideratii care permit sustinerea ipotezei de lucru în conformitate cu care întelegerea expresiilor dintr-un limbaj - în cazul nostru, limbajul heraldic - este o activitate multiforma si progresiva, arareori încheiata prin asimilarea completa a întregului evantai de semnificatii. Si aceasta în situatia în care o stema nu este doar un ceva, un dat iconografic, ci este deopotriva o sursa a demersurilor semiotice, legate de imagine, precum si un punct de pornire pentru cele hermeneutice, descriptive. Expunerea urmareste trei directii: 1) orice "nume" - expresie sau cuvânt - din lumea heraldicii are o semnificatie, chiar daca "purtatorul" acesteia a încetat sa existe; de exemplu, sintagma crinii Frantei, referitoare la regatul medieval, nu la Franta contemporana; 2) apelul la asa-zisele definitii ostensive - acesta este un scut plin, iar acesta este un zbor ori o jumatate de zbor, acela este un leu nascând ori un grifon iesind - expresii care, în limbajul cotidian, fie nu înseamna nimic, fie înseamna cu totul altceva; în acest sens, învatarea ostensiva se poate regasi ca "fragment" al fenomenului global de învatare a expresiilor, dar numai în cazul când cel care învata - heraldul medieval, heraldistul modern - a deprins partial limbajul heraldic; 3) pe cale de consecinta, întelegerea si învatarea expresiilor care intra în alcatuirea unui limbaj ar reveni la inocularea ideilor corespunzatoare din mintea "dascalului" în mintea "discipolului"; în cazul heraldicii teritoriale, atât "dascalul", cât si "discipolul" ar putea fi si (câte) un personaj colectiv: primul l-ar constitui comunitatea specialistilor, iar al doilea, comunitatea care îsi propune sa aiba o stema realizata dupa toate normele heraldice.



Alexandre de LARYSSA ZDANOWSKI
Un memorialist putin cunoscut al Confederatiei de la Bar si familia sa

Numarul manuscriselor datorate participantilor la Confederatia de la Bar, prima revolta împotriva amestecului Rusiei în treburile interne ale Poloniei, este foarte redus. Printre ele, figureaza un Diaryus (Jurnal) datorat lui Antoni Laryssa Zdanowski. Publicat partial la sfârsitul secolului al XIX-lea, el a fost si este utilizat în istoriografie; în schimb, autorul si familia sa sunt foarte putin cunoscuti. Câteva documente inedite, pastrate în arhivele din Cracovia si St. Petersburg, permit completarea acestei lacune. Nascut în 1711, Antoni Laryssa Zdanowski va intra, odata cu tara sa, într-un secol catastrofal pentru Polonia. Razboiul din nord, câstigat de Petru cel Mare împotriva regelui Suediei si Razboiul de succesiune, în urma caruia Rusia va impune la tron pe protejatii sai, vor da rusilor ocazia sa intervina brutal în afacerile statului polonez. Bandele de cazaci-haidamaci, venite de pe teritoriul rusesc, distrugeau nu numai ferme izolate, ci si sate întregi, ceea ce a impus alcatuirea unor militii de aparare, în cadrul carora Antoni a condus, în calitate de capitan, unul dintre escadroanele de cavalerie. El a propus (în 1753) confiscarea marfurilor rusesti, daca Rusia nu va stavili navala haidamacilor. Dupa ce tarina Ecaterina a II-a a impus pe tronul Poloniei, ca rege, pe fostul sau amant, Stanislaw Poniatowski, scopul ei a fost de a prelua controlul tarii. Pentru aceasta, a sprijinit anarhia generata de liberum veto si a fluturat steagul drepturilor pentru locuitorii necatolici, dintre care ortodocsii devenisera o masa de manevra la dispozitia rusilor. În cadrul Confederatiei de la Bar - formata în 1768, dupa ce tarina a obligat Dieta din Varsovia sa adopte o noua Constitutie, soldatii rusi arestând, în plina sedinta, câtiva oponenti pentru a-i trimite în Siberia -, Antoni a luat parte la luptele din Podolia si Volhinia, precum si la campania tatarilor în Rusia. A luptat pâna în ultimul moment la Czestochova (18 august 1772), a fost luat prizonier si eliberat pe baza conditiilor de capitulare; s-a întors în Podolia, unde a murit în 1775. Urmasii sai au fost confirmati în nobilimea rusa. O alta ramura a aceleiasi familii a fost confirmata în nobilimea austriaca din Galitia, iar o alta se va instala, în 1848, în Basarabia.



Gheorghe LAZAR
Un negustor craiovean de la începutul secolului al XIX-lea si familia sa

În fondul de manuscrise de la Biblioteca Academiei Române se pastreaza un document de exceptie si cu caracter de unicat, redactat între anii 1827 si 1831; este vorba de testamentul unui negustor craiovean pe care în documentele epocii îl întâlnim ca Ioan Baluta sau Baluta Goescul, dar al carui nume real era, dupa cum singur marturiseste, "Pantelimon Ioanu Preda, ce m-au chemat pre râzgaciune Baluta Ioanu, da aici din Craiova ot mahalaua Petru Boji". Manuscrisul are 53 de file, iar textul, pe lânga cele 100 de codicile prin care testatorul îsi chivernisea "perusia" casei sale, mai contine si o "scara pentru cele cuprinzatoare", precum si o adnotare ulterioara nenumerotata. Lasând la o parte dimensiunile lui neobisnuite, caracterul exceptional al acestui testament reiese pe de o parte din maniera în care testatorul îsi regizeaza cu scrupulozitate si minutiozitate propria înmormântare - tristul eveniment fiind transformat într-o "afacere publica": etaleaza o bunastare economica si îsi construieste (si totodata îsi asuma) o anume individualitate -, iar pe de alta parte din numeroasele informatii pe care le ofera despre familia lui si raporturile din interiorul acesteia, pe care de obicei nu le gasim în asemenea documente. Întrucât despre "teatralizarea" înmormântarii s-a ocupat cu alt prilej, autorul reconstituie acum genealogia acestui negustor si activitatea sa economica, desfasurata în ultimul sfert al secolului al XVIII-lea si primele trei decenii ale secolului al XIX-lea.



Lucian-Valeriu LEFTER
Originea si ascensiunea neamului lui Grigore paharnicul de la Miclesti

De veche ascendenta boiereasca, Grigore de la Miclesti si-a cladit cariera începând din vremea lui Vasile voda Lupu, continuând sa urce în ierarhie în timpul domnilor Gheorghe Stefan si Istratie Dabija, când ajunge mare paharnic. Aflat în aceasta postura pâna la 1668, când trece la cele vesnice, a reusit sa cumpere un mare numar de sate (si parti de sate) aflate pe valea Vasluiului, de la Solesti la sud, pâna în nord la Pribesti, sate aflate în apropierea asezarii de bastina a lui Grigore, anume Gugestii, unde era razes. Astfel, pe valea Vasluiului, întins pe directia sud-nord, domeniul familiei paharnicului Grigore - completat ulterior de fiii sai, Vasile si Gavril, pâna în primul deceniu al secolului al XVIII-lea - îngloba satele Boldesti, Moicesti, Popesti, Miclesti, Chircesti, Serbesti, Ruseni, Ciortesti, toate aflate pe partea de est a râului. Se adaugau satele Nouresti si Totoiesti, aflate de cealalta parte a râului, precum si Gugestii, Fâscanii si alte câteva sate si selisti aflate în vecinatate, pe apa Crasnei. Stabilindu-si resedinta la Miclesti, fiii paharnicului Grigore vor lua numele acestui sat. Pâna astazi, la Gugesti, Miclesti si Popesti (toate în judetul Vaslui) s-au pastrat biserici care, prin pisaniile asezate de ctitori deasupra usilor, ne vorbesc de vechii stapâni din familia Miclescu.



Ilie LUCEAC
Despre originea familiei pictorului Epaminonda Bucevschi

Preocuparile si interesul unor membri ai familiei Bucevschi pentru cunoasterea ascendentei lor s-au concretizat în unele consemnari de o anumita valoare. Preotul Ioan Bucevschi, fost paroh în comuna Bilca (Radauti), mort în februarie 1817, a întocmit un arbore genealogic al familiei, care a fost completat si definitivat de un urmas, Dimitrie Bucevschi (1858-1948), director timp de 52 de ani al Tipografiei "Mitropolitul Silvestru" din Cernauti. Acel Ioan Bucevschi, amintit într-un document oficial din 1804, emis de episcopul Daniil Vlahovici, este stramosul de la care se trage toate familia Bucevschi, caci la prima întocmire a parohiilor din Bucovina (1786) îl aflam însemnat ca paroh la biserica din Bilca. În legatura cu începuturile, s-a pastrat urmatoarea consemnare: "Traditia familiala zice ca în stravechime s-au asezat patru stramosi în fosta Bucovina. Unul în satul Ilisesti, al doilea în satul Patrauti lânga Suceava, al treilea în satul Fratautii Vechi si al patrulea în satul Jadova". Mai exista doua versiuni despre originea familiei. Conform uneia dintre ele, preotul Ioan Bucevschi ar fi venit din Banat; conform celeilalte, originea ar fi de cautat în târgul Bucecea (jud. Botosani). Familia Bucevschi a dat, prin urmasii ei, personalitati culturale de valoare în Bucovina, precum Dionisie Bejan, consilier consistorial, Corneliu Gheorghian, consilier la Curtea de Casatie, Octavian Gheorghian, medic renumit în Cernauti, poetul Mircea Streinul, profesorul Orest Bucevschi, "tipograful" Dimitrie Bucevschi si multi altii.



Vasile MALANETCHI
Note si precizari pe marginea Cronicii familiei Sârbu (Mascauti, judetul Orhei)

În virtutea preocuparilor sale de istorie literara, autorul a ajuns sa faca cunostinta, dupa 1989, cu un urmas al poetului basarabean Ion Sârbu, autor a doua plachete de versuri, Fabule si Poezie, aparute la Chisinau în 1851 si 1852, unicele carti de literatura artistica în limba româna editate în secolul al XIX-lea sub stapânirea ruseasca. D-l Vladimir Sârbu din Cluj a pus la dispozitia autorului materiale documentare în vederea elaborarii studiului biobibliografic necesar editiei cuprinzând opera lui Ion Sârbu; între aceste materiale, s-a gasit si Cronica familiei Sârbu din mosia Mascauti, judetul Orhei, Basarabia (1720-1984), alcatuita de profesorul Sergiu Gh. Sârbu. Fara urmasi directi si aflat la o vârsta înaintata, "cronicarul" a scris (1983) "patruns de un sentiment de dragoste pentru rudele" sale, dintre care pe unele nici nu le cunostea personal si nici nu le va cunoaste vreodata, cu dorinta sa-si vada "familia strânsa la un loc". De buna seama, Sergiu Gh. Sârbu a avut constiinta limpede a valorii lucrarii sale, convins nu numai ca ea "va prezenta un interes pentru cei în cauza si pentru urmasii lor", dar si ca, "în decursul timpului, ea va prezenta desigur un interes cultural si istoric, atingând putin (poate cam unilateral) istoria tarii noastre în general si a Basarabiei în particular".



Sandu MICLESCU
Genealogia familiei Miclescu. Întrebari, coincidente

Autorul a mostenit de la tatal sau (arhitectul Paul-Emil Miclescu) si de la bunicul sau (Emil Miclescu, ginerele genealogistului si heraldistului Stefan D. Grecianu) o importanta arhiva, a carei cercetare si valorificare îl preocupa de peste patru decenii. Fara a fi specialist în istorie sau genealogie (fiind arhitect ca profesie), si-a pus o seama de întrebari, altele aparând în urma încercarii de a sintetiza informatiile într-un arbore genealogic. Ce credeau înaintasii din secolele XVIII-XIX despre istoria stramosilor lor ? Care este suportul real al legendei genealogice a familiei ? Unde se situeaza, geografic, obârsia familiei si care sunt zonele în care s-au concentrat proprietatile membrilor ei ? Daca în generatia mitropolitului Sofronie s-au putut identifica aproape 100 de personaje, de ce numarul lor, în generatiile actuale, cunoaste o scadere puternica ? Naive sau poate chiar eronate (neîntemeiate), aceste întrebari sunt importante: un raspuns negativ limpezeste oricum, prin eliminare, problemele generale ale istoriei familiei.



Mihai MÎRZA
Racovitestii si lumea fanariota. Politica si strategii matrimoniale în secolul al XVIII-lea

În situatia politica specifica a secolului al XVIII-lea, caracterizata prin stabilirea a numeroase relatii de rudenie între familiile boieresti române si grecii constantinopolitani, apartinând elitei fanariote, familia Racovita constituie un caz aparte. Exponentul ei principal este longevivul Mihai Racovita, de mai multe ori domn al Moldovei si al Tarii Românesti, în anii 1703-1744. Pentru a-si mentine influenta între familiile grecesti din Fanar, dar si pentru a-si asigura sprijinul lor, si-a casatorit sase dintre cei sapte copii în mediul fanariot reprezentat de familiile Ghica, Ipsilanti, Mavrocordat, Sulgearoglu, Vlasto. Se observa ca preferintele lui se îndreptau mai ales spre familiile Mavrocordat si Ghica; nu a ezitat sa întretina chiar si zâzania politica între ele, aliindu-se conjunctural când cu una, când cu cealalta, pentru a-si atinge scopurile. O eventuala înrudire între aliatii de moment consolida alianta, si asa destul de subreda. Aceasta politica a dat roade: fiii sai, Constantin si Stefan, au fost sprijiniti de o partida fanariota extrem de puternica, în frunte cu doctorul Stavrache. Comunicarea îsi propune sa urmareasca, de asemenea, pe descendentii rezultati din aceste aliante matrimoniale, precum si modul în care a fost înstrainata o mare parte a averii lui Mihai voda Racovita, prin vânzari si mai ales prin danii catre manastiri.



Elena MONU
Familia Kostaki. Deslusiri biografice

Prima parte a comunicarii schiteaza biografia lui Neculai Costache (c. 1785 - post 1856), personaj care nu s-a remarcat, precum altii din familia sa, în istoria Moldovei secolului al XIX-lea. Totusi, spre deosebire de atâtea alte personalitati de interes local - astazi pe deplin uitate -, Neculai Costache, devenit legendar, a retinut atentia contemporanilor sai din zona comunei Epureni (jud. Vaslui), ramânând viu în memoria locala sub numele Bârlalescu. Satul Bârlalesti a facut parte din patrimoniul funciar al marelui vornic Gavrilita Costache si s-a transmis, timp de doua secole, urmasilor acestuia pe linie masculina. Neculai Costache (unicul fiu al marelui logofat Vasile Costache si al domnitei Zoe Matei Ghica) a primit Bârlalestii la casatoria sa cu Teodosia, fiica lui Vasile Neculce (Mutu). Stabilindu-se în acest sat, s-a îngrijit de ctitoria stramoseasca, biserica Sf. Dumitru (neînscris în lista monumentelor istorice, lacasul a fost "restaurat" în 2003, suferind modificari de neacceptat). Partea a doua a comunicarii este consacrata biografiei lui Manolache Costache Epureanu (1824-1880) si familiei sale. Expunerea valorifica surse edite (documente, fotografii de persoane si de monumente azi disparute etc.), dar se concentreaza pe surse inedite. Astfel, se prezinta documentele referitoare la doctoratul în drept sustinut la Jena de Manolache Costache ("Emanuel von Kostaky"), notele memorialistice ale nepoatei sale, Maria Magdalena Ecsarhu (1876-1949) s.a.



Radu MOTOC
Însemnari genealogice pe o carte a familiei Motoc

Pe o Psaltire datând de la sfârsitul secolului al XVIII-lea, patru generatii din familia Motoc au facut însemnari, în rastimpul 1791-1881. Informatiile (14 la numar), scrise în spatiile libere de la sfârsitul capitolelor cu litere chirilice sau latine, privesc strict datele de nastere si de deces si doar într-un singur caz se refera la o casatorie. Personajele mentionate - Iacob, Dumitrache, Vasile si Constantin Motoc - constituie ramura careia îi apartine însusi autorul comunicarii. Psaltirea a fost transmisa din generatie în generatie, a fost pastrata în bune conditii si s-a evitat înstrainarea ei. Analiza însemnarilor este însotita de prezentarea arborelui genealogic al familiei, pentru a se usura identificarea persoanelor.



Paul-Daniel NEDELOIU
Neamul Urdiugas-Dumbrava din tinutul Neamt în secolele XV-XVII

Între cei care stapâneau pamânt în tinutul Neamtului în secolul al XV-lea se numara si boierii din neamul Urdiugas-Dumbrava. Primul dintre aceste doua patronime a atras atentia istoricilor prin faptul ca provine din limba maghiara, având întelesul de îndracit. Aceasta conduce la concluzia ca familia respectiva provenea din Transilvania, fie dintre românii, fie dintre ungurii care au însotit pe descalecatori, ori au venit pe urmele lor. Evolutia acestui neam în secolele XV-XVII se poate reconstitui (chiar daca nu în chip exhaustiv) pe baza documentelor publicate, dar si a celor înca inedite, pastrate în depozitele arhivistice. Spita neamului prezinta si lacune, datorate lipsei documentelor pentru anumite perioade, dar si faptului ca diversii urmasi nu au pastrat "poreclele" stramosilor lor, uneori fiind foarte dificil de stabilit locul fiecaruia în sirul generatiilor. Începând din secolul al XVI-lea, descendentii acestei familii acced la dregatorii, în general mici (vistiernicel si vatav de vistiernicei, setrarel, urednic, pitar). Câteva cazuri de dregatori mari sunt semnalate în a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Aceasta situatie trebuie pusa în legatura cu constatarea ca membrii acestui neam nu au reusit sa-si extinda stapânirile, ramânând în cele trei sate initiale (Obârsia, Malesti si Ghigoiesti).



Radu NEGRESCU-SUTU
Descendenta europeana a Alexandrinei Alexandru Sutu

,,Europeana'' cu mai bine de un veac înainte de termen, familia Sutu a contractat, prin femei, în afara casatoriilor pamântene sau grecesti, aliante occidentale, ai caror descendenti nu s'au mai numit Sutu, însa au pastrat o puternica legatura cu familia, precum de Broglie, d'Harcourt, de Prat, Schoch, von Strautz, Verbrugge van's Gravendeel ori de Werbrouck. În cazul familiei spaniole ,,de Prat'', descendenta a familiei franceze ,,du Prat'', emigrata în Spania la Revolutia franceza, descendentii s'au numit, conform cutumei spaniole, ,,de Prat y Soutzo'', înrudindu-se la rândul lor cu familiile Looz-Corswarem, de Leusse, Quińones de Leon, de Ouro-Preto, Sapieha, von Trauttenberg sau Zea-Bermudes. Însa descendenta care ne-a pasionat si care pastreaza foarte vie si astazi, dupa sase generatii, amintirea Sutulestilor, este cea descinsa din Alexandrina Alexandru Sutu, casatorita în 1874 cu baronul belgian Edmond de Werbrouck. Descendentii ei s'au numit, bineînteles, de Werbrouck si s-au înrudit prin casatorie cu mica nobilime europeana, având însa puterea economica, prin familiile de Bardon de Segonzac, Volpeličres d'Escombreras, d'Huart, de Knyff, de Marçay, de Meurs, Nothomb ori de Beauchamp. Daca familia Sutu este astazi, încet dar sigur, pe cale de disparitie, referindu-ne bineînteles la filiatiunea barbateasca, prin femei însa, asa cum vom vedea, descendentii ei sunt europeni de multa vreme.

NOTA: aceast rezumat, nefiind transmis în timp util, nu figureaza în brosura "Rezumatele comunicarilor" tiparita inaintea deschiderii Congresului.



Pr. Daniel NITA-DANIELESCU
Doi ierarhi români: mitropolitii Sofronie si Calinic Miclescu

În "linistea bogata" a marii lavre de la Neamtu, sub lespedea aceluiasi mormânt din pridvorul bisericii Înaltarea Domnului, a fost rânduit sa-si afle întru fericita adormire vesnica odihna si sa astepte ceasul cel mare al Învierii de obste si al Dreptei Judecati doi dintre ierarhii de altadata ai Bisericii noastre, Sofronie Miclescu, mitropolit al Moldovei (1851-1860) si Calinic Miclescu, si el mitropolit al Moldovei (1865-1875) si apoi cel dintâi mitropolit primat al României (1875-1886). Unchi si nepot, parinte duhovnicesc si ucenic devotat, coborâtori prin sânge si vrednicie din marile familii ale tarii, cei doi arhipastori au condus Biserica în vremea când aceasta era chemata sa gaseasca dezlegarile necesare pentru împlinirea asteptarilor neamului românesc. În activitatea celor doi ierarhi, apartinând unor generatii diferite, se pot distinge, cu grade diferite de intensitate, atât tensiunea, cât si echilibrul dintre fidelitate si înnoire, dintre efortul statornic de cultivare a traditiei si exigentele luptei pentru unitatea si modernizarea statului român. De aceea, mostenirea de gând si fapta ramasa de la ei impune si o dreapta socotinta în întelegerea si aprecierea atitudinilor si optiunilor lor.



Octavian ONEA, Doina ONEA
Elite satesti. Înaintasii si urmasii preotului Diaconescu din Glodeni (Plaiul Nucsoara, judetul Muscel)

Preotul Constantin Diaconescu (1832-1904) a avut constiinta neamului sau si a exprimat-o în inscriptia de pe crucea pe care a pregatit-o pentru mormântul sau. A pus întâi numele înaintasilor, începând cu preotul Tudor, traitor la 1747, cu urmasii lui; apoi s-a trecut pe sine cu fiii sai. A avut noua copii, dintre care trei (fete) nu au avut posteritate; dintre ceilalti, cinci au avut câte opt pâna la 12 copii, preoti si învatatori, ofiteri si avocati. Pentru istoria contemporana a României, prezinta un interes deosebit descendenta învatatorului Petre Diaconescu de la Berevoiesti, prin trei dintre fetele sale. Laurentia a fost sotia învatatorului Iancu Arnautoiu si mama lui Petre si Toma Arnautoiu, cei care, în 1949, au înfiintat, împreuna cu colonelul Gh. Arsenescu, grupul de rezistenta "Haiducii Muscelului", cunoscut pentru dârza activitate în munti pâna în 1958; ambii au fost executati în 1959, împreuna cu 14 membri ai grupului. Laurentia si sotul ei au murit în închisoare, o fiica a ei si ginerele au fost condamnati la ani de temnita, ca si cumnatul ei, preotul Victor Popescu (sotul surorii sale Filofteia), împreuna cu fiul acestuia, Daniel. Cea de-a treia dintre surori, Lucretia, a fost sotia preotului Nicolae Manescu (mort si el în închisoare); acestia doi sunt bunicii profesorului Virgiliu Niculae Constantinescu, presedinte al Academiei Române în 1994-1997. Cea mai mare parte din posteritatea preotului Constantin Diaconescu se afla astazi departe de tara, în Australia, S.U.A., Canada, Africa de Sud.



Catalina OPASCHI
Aliante si idile din veacul al XIX-lea. Contributii documentare

Epoca Regulamentara a adus în Principatele Române trupe si înalti functionari rusi care, potrivit intentiilor cabinetului de la St. Petersburg, trebuiau sa pregateasca aceste provincii în vederea unei eventuale anexari. Unul dintre mijloacele, mai putin obisnuite, prin care noii administratori au încercat sa capteze bunavointa si, în acelasi timp, sa slabeasca opozitia boierimii autohtone, a fost încurajarea casatoriilor mixte. Titlurile rasunatoare si uniformele stralucitoare ale ofiterilor rusi, dar si calcule interesate ale familiilor, au facut ca nu putine mostenitoare bogate din protipendada româneasca sa-si aleaga soti rusi. Chiar daca rezultatele nu au fost pe masura asteptarilor, aceasta "politica" a continuat înca multi ani, mai ales în perioada 1848-1851. Alaturi de aliantele mai mult sau mai putin reusite, întocmite dupa tot tipicul, au existat si câteva legaturi nelegitime, care s-au dovedit mai temeinice decât multe casatorii, ridicându-se deasupra prejudecatilor prin statornicia lor. Una dintre cele mai cunoscute a fost idila dintre generalul conte Pavel Kisselef si Alexandrina Bagration, fiica Zoei Vacarescu si a cneazului Alexei Kirilovici Bagration. Situatia era complicata, deoarece ambii protagonisti erau casatoriti: Alexandra era sotia puternicului ban Emanoil Baleanu, iar Kisselef era casatorit cu contesa Potocki. Daca banul Baleanu a acceptat sa divorteze, tarul Nicolae I a refuzat sa aprobe divortul lui Kisselef, care, însa, a ramas tot restul vietii alaturi de aleasa inimii sale. Fiicele lor (Alexandrina, Elena si Zoe) au trait si s-au casatorit în România, lasând urmasi în familiile Grecianu, Odobescu, Miclescu, Vlahutzi. Multe documente care fac referire la aceste persoane îsi datoreaza existenta grijii si pasiunii genealogistului Stefan D. Grecianu (sotul Elenei). Acest episod romantic a trezit interesul Marthei Bibescu, autoarea unui roman (Katia) despre idila tarului Alexandru al III-lea cu frumoasa Ecaterina Dolgoruki. Paul-Emil Miclescu relateaza, în amintirile sale, ca scriitoarea a cerut mamei lui sa-i comunice amanunte si documente legate de aceste întâmplari, însa discretia doamnei Miclescu (fiica a lui Stefan D. Grecianu) a împiedicat realizarea proiectului.



Radu OPREA
Dan Durduca mare vornic - un însemnat boier muntean din secolul al XV-lea

Descendent al unui vechi neam boieresc, îndeaproape înrudit sau poate chiar identic cu cel al vestitilor boieri din Floresti, Dan vornicul - supranumit Durduca (probabil dupa formele sale mai rotunde) - a jucat un rol însemnat în viata politica interna, destul de agitata si instabila, din vremea domnilor Basarab cel Batrân (Laiota) si Basarab cel Tânar (Tepelus). În intervalul 1475-1478, cu întreruperile provocate de prea desele schimbari de domni, Dan Durduca a facut mereu parte din grupul primilor patru-cinci boieri din fruntea sfatului domnesc, alaturi de reprezentantii unor vechi si prestigioase neamuri boieresti (Marginenii, Sahacestii, Borcestii, Craiovestii), unii dintre ei fiind îndeaproape înruditi cu familia domnitoare si cu adânci radacini familiale în veacul precedent. Stapânind un imens domeniu, care se întindea din vechiul judet al Mehedintilor si pâna în nordul fostului judet Arges - în Tara Lovistei si pe valea Topologului -, având ca limita sudica satele din zona de nord-vest a judetului Teleorman, vornicul Dan Durduca va transmite însemnata sa avere generatiilor de boieri cu care s-au înrudit descendentii sai, neamuri cu puternica influenta în viata politica a Munteniei (Golestii, Dragoiestii, Buzestii).



Liviu PAPUC
O sursa genealogica nefolosita: testamentele publicate în "Monitorul Oficial al Moldovei" (1859-1861)

"Buletinul Oficial al Moldovei" din 1859, urmat apoi, ca titulatura, de "Monitorul Oficial al Moldovei", contine un numar important de testamente, danii, acte de împarteala, tiparite pentru a fi aduse astfel la cunostinta publica si pentru ca cei interesati (eventuali urmasi necuprinsi în dispozitiile testamentare) sa poata face, în termenul legiuit, solicitarea la tribunal spre obtinerea drepturilor. Într-o perioada de timp limitata la trei ani (1859-1861), autorul a depistat aproape 100 de astfel de acte, apartinând în majoritate unor români, dar si unor evrei, armeni, rusi, lipoveni ori greci. Cele mai multe nu contin date de un interes deosebit, limitându-se la transmiterea fireasca a averii catre urmasi. Unele, însa, ies în evidenta prin informatiile genealogice pe care le ofera, uneori confirmând lucruri stiute, alteori însa completând substantial arbori deja alcatuiti. Testamentul paharnicesei Maria Tautu (nascuta Duca), redactat dupa 40 de ani de vaduvie, contribuie la completarea genealogiei familiei Duca, întrucât, în lipsa urmasilor directi (copiii nascuti din casatoria cu Constantin Tautu fiind deja morti), mostenitori sunt copiii celor cinci frati ai testatoarei. Testamentul spatarului Vasile Panopol aduce nu numai data mortii testatorului, ci si lista completa a copiilor aflati atunci în viata (sase, în loc de doi, cum se stia pâna acum). La fel de instructive sunt si alte testamente, precum cele care apartin colonelului Gheorghe Stroici, postelnicului Grigore Tufescu, banului Neculai Marcu, agai Grigore Bals, postelnicului Grigore Softa, logofatului Alecu Mavrocordat, postelnicului Neculai Istrati. Sunt si câteva interesante testamente ale unor femei, precum marchiza Lucia de Bedmar, baneasa Maria Sion (nascuta Serban), Agripina Lazu (nascuta Canano) ori "Safta de Sant-Ivani, legiuita sotie domnului doctor Ioan Ludovic de Sant-Ivani spatar, nascuta Manolachi Eni caminar". Într-o urmatoare faza a cercetarii, ar trebui depistate originalele acestor acte, în masura în care se mai pastreaza în diverse depozite arhivistice, în vederea alcatuirii unei editii stiintifice.



Mihai-Alin PAVEL
Miscarea elitelor sub aspect matrimonial. Moldavii în Oltenia în secolul al XIX-lea

În cursul secolului al XIX-lea, odata cu accelerarea procesului de unificare a Principatelor Române, a crescut si numarul casatoriilor între persoane din judete sau provincii diferite/îndepartate. Evident, casatorii între membri ai familiilor boieresti din Moldova si Tara Româneasca au existat si anterior, favorizate, de la o vreme, de trecerea domnilor de la Iasi la Bucuresti si invers. Au existat si mutari de familii (la nivel de ramura sau individual) dintr-un principat în celalalt, cum ar fi, de exemplu, mutarea unor membri ai familiilor Jianu (din Romanati) si Perieteanu (din Ialomita) la Botosani, a lui Gheorghe Budisteanu din Arges la Dorohoi sau a unei ramuri a familiei Tautu la Buzau (la sfârsitul secolului al XIX-lea) si a membrilor familiei Movila (cei "noi", din Covurlui) în Prahova si apoi la Bucuresti si în Dobrogea. Casatoriile între persoane originare din regiuni relativ îndepartate s-au înmultit dupa Unirea Principatelor, când, existând o administratie centrala, legaturile au fost mult usurate. Aparitia cailor ferate a facilitat si mai mult acest proces. Dar chiar daca persoanele care se muta, temporar sau definitiv, de la Iasi sau Vaslui, de pilda, la Bucuresti, Craiova sau Turnu Severin, sunt din familii "bune", ei nu sunt din familiile cele mai bogate. Un Ghika, un Bals sau un Sturdza n-ar fi avut nici un motiv sa-si paraseasca locurile, mosiile si influenta de care se bucurau în tinuturile de bastina, decât pentru a se muta la Bucuresti, în centrul deciziilor. Cei care se muta cel mai mult sunt membrii administratiei numiti politic (prefectii), profesorii, inginerii, magistratii si - cei mai numerosi - ofiterii. Comunicarea se întemeiaza pe actele de stare civila pastrate la Arhivele Nationale, pentru orasele Craiova, Slatina (si pentru Caracal), Târgu Jiu si Turnu Severin. Nu a fost acoperita, deocamdata, starea civila vâlceana.



Alexandru-Grigore PISOSCHI
Începuturile familiei Pisoschi în Moldova. Ramuri si înrudiri

Familiei Pisoschi i s-a atribuit, din vechime, o origine polona. Primul cu acest nume a trait în a doua jumatate a secolului al XVI-lea si s-a casatorit cu o jupâneasa din neamul stapânilor de la Vârtop (Hârtop, pe lânga Falticenii de azi); acestia sunt stramosii familiei, pâna la cei care exista azi. Comunicarea prezinta fiecare generatie pâna catre mijlocul secolului al XVIII-lea, specificându-se casatoriile încheiate de membrii familiei. De la jumatatea secolului al XVIII-lea, firul genealogic se rupe, astfel încât legatura între ramurile existente ulterior nu se mai poate stabili documentar, cel putin în acest stadiu al cercetarii. Este vorba de: patru ramuri botosenene; o ramura stabilita la Scheia (Suceava) si în împrejurimi, care are astazi numerosi reprezentanti; o ramura în zona Bârlad-Tecuci-Focsani, stabilita în Oltenia la sfârsitul secolului al XIX-lea si începutul celui urmator, ai carei urmasi locuiesc astazi mai ales în Bucuresti.



Alexandru PÎNZAR
Recuperarea memoriei. "Ahnenpass"-ul svabilor bucovineni

Urmas, pe linie feminina, al unei familii de svabi bucovineni din Ilisesti (sat din preajma Sucevei), autorul a fost interesat sa afle cât mai multe date despre o comunitate care astazi nu mai exista în Bucovina. În afara unor date generale, din istoriile Bucovinei, si de putine informatii gasite pe site-ul web al unor descendenti ai fostilor colonisti, emigrati în S.U.A. la sfârsitul secolului al XIX-lea, altceva nu s-a mai putut afla: registrele parohiale ale comunitatii protestante din Ilisesti nu se pastreaza la Arhivele Nationale Suceava. Însa, între hârtiile familiei s-a gasit un document genealogic extraordinar, întocmit imediat înaintea "repatrierii" germanilor bucovineni în 1940. Intitulat Ahnenpass (pasaportul stramosilor), el este o tabela de ascendenti (Ahnentafel), alcatuita pentru obtinerea cetateniei germane în conformitate cu prevederilor "legilor rasiale" de la Nürnberg. Documentul a fost completat, cu o rigoare tipic germana, pe baza datelor din registrele parohiale, care în 1940 se mai aflau înca în România. Autorul a putut gasi, prin acest document, informatii despre stramosii sai, cinci generatii de agricultori svabi. Datele referitoare la cea mai veche generatie, cea a colonistilor, au lamurit problema locurilor de origine si traseul urmat în Bucovina pâna la asezarea în Ilisesti. "Ahnenpass"-ul a confirmat numarul redus al comunitatii initiale de svabi si a oferit indicatii despre starea sociala a colonistilor.



Cristian PLOSCARU
Miclestii si disputele boieresti din Moldova la 1826

Dupa 1824, iluziile legate de intentiile rusesti fiind repede risipite, o seama de boieri moldoveni si-au manifestat cu putere ostilitatea fata de Rusia, implicându-se în actiuni conspirative, uneori prin intrigi, alteori prin mijloace de propaganda politica, precum elaborarea unor proiecte cu veleitati constitutionale (pâna spre 1840). Aceste grupuri politice boieresti de inspiratie carvunara nu erau expresia unor interese de clasa (boierimea "secundara", în cazul de fata), ci a opozitiei fata de oligarhismul marilor familii, adunând boieri de neam din toate "clasurile" si, dupa 1830, tot felul de alte persoane, fara criterii de distinctie sociala, dar neaparat pamânteni, care erau gata sa adopte un anume proiect politic de interes general. Nucleul era format din câtiva reprezentanti ai unor familii ale marii boierimi de neam, dar din afara protipendadei (Cuza, Miclescu, Crupenschi, Râscanu, Vârnav, Carp, Sion, Rosetti-Baston, Sturdza, ramura "cadeta etc.), având o pondere politica minoritara, dar o forta politica mult mai mare. Spre 1826, vistiernicul Dumitrache Ghica adunase în jurul sau un grup de interesati, caruia domnul Ionita Sandu Sturdza le-a lasat tara pe mâna, în schimbul promisiunii de a sustine nazuintele de domnie ale beizadelei Nicolae Sturdza, casatorit cu fiica lui Ghica. Un context foarte delicat s-a creat în 1826: pe de o parte, Sublima Poarta a trimis un firman pentru scoaterea grecilor din egumenii; pe de alta parte, Rusia a trimis Portii un ultimatum, cerându-i retragerea completa a trupelor otomane din Principate si tratând înlaturarea egumenilor greci ca pe un act de ostilitate. În acest context, mitropolitul Veniamin Costache si unii boieri au preconizat asezarea ca egumeni, în locul grecilor, a unor arhierei pamânteni adusi din Basarabia, deci agreati de oficialii rusi; pe aceasta linie, s-a sustinut candidatura lui Varlaam Cuza la scaunul Episcopiei de Husi. Gruparea lui Dumitrache Ghica s-a raliat acelora care, în frunte cu vornicul Vasile Miclescu, sustineau pe ieromonahul Sofronie Miclescu. Momentul marcheaza conturarea unei grupari boieresti cu fatisa atitudine antirusa, care socotea ca apropierea de Rusia nu înseamna decât o schimbare de dominatie, care putea sa aduca o nedorita schimbare a asezamintelor si a cutumelor de ocârmuire.



Ioan-Aurel POP
Despre unele genealogii maramuresene medievale

O serie de familii nobile române din Maramures îsi pot urmari originile sigure pâna în secolul al
XIV-lea, dar cercetarea acestora a ramas, în cele mai multe cazuri, la nivelul secolului al XIX-lea si la cartea lui Ioan Cavaler de Puscariu. Or, premisele studiului aprofundat al genealogiilor erau pregatite prin aparitia lucrarii lui Ioan Mihalyi de Apsa, de la 1900, dedicata diplomelor maramuresene. Între timp, au aparut noi surse documentare si noi interpretari, cea mai valoroasa fiind cartea despre Tara Maramuresului în secolul al XIV-lea, a lui Radu Popa. Pregatirea pentru tipar a celui de-al doilea volum de diplome maramuresene, ramas în manuscris de la Ioan Mihalyi de Apsa, a prilejuit autorului noi observatii despre genealogia unor familii, între care Gorzo de Ieud si de Suciu de Sus în secolele XIV-XVI, ca si despre "roirea" unor ramuri ale acestor familii spre zone vecine, din nordul voievodatului Transilvaniei.



Alexandra-Marcela POPESCU
Pe urmele stramosilor mei

Marturii regasite pe paginile cartilor sfinte sau în acte de familie, fotografiile, casa, biserica, mormintele din Dumestii de Iasi au constituit îndemnul si temeiul pentru cunoasterea istoriei familiale si pentru întocmirea unui arbore genealogic cât mai veridic. Numele de familie, foarte frecvent la români, nu se regaseste între localnici, de unde concluzia ca înaintasii au venit, probabil, din alta asezare. În adevar, Constantin Neculai Popescu a fost preot în satul Cogeasca în prima jumatate a secolului al XIX-lea, iar fiul sau, Gheorghe († 1914), a ajuns în 1882 preot la Dumesti, unde si-a ridicat casa existenta si azi. I-a urmat fiul Alexandru (1897-1980), si el preot la Dumesti, devenit figura centrala a familiei: în amintirea lui, numele Alexandru este preferat la botez, iar urmasii sai se întrunesc la Dumesti în fiecare an, la 30 august. Fratii lui Alexandru si unii dintre urmasii acestora au fost si ei preoti; alti urmasi, însa, au devenit învatatori si profesori (între acestia, cunoscutul psiholog Paul Popescu-Neveanu). O istorie de peste 200 de ani se încheaga din diversele marturii existente, între care relatarea scrisa (1968) de preotul Alexandru Popescu pe patru pagini din Evanghelia daruita de un frate al sau si pastrata si azi în biserica din Dumesti.



Laurentiu RADVAN
Sigiliile urbane din Tara Româneasca. Noi interpretari

Comunicarea prezinta situatia sigiliilor oraselor din Tara Româneasca, reunind interpretarile de pâna acum cu opiniile autorului, rezultate din cercetarea îndeaproape a trecutului vechilor orase din acest spatiu. Literatura de specialitate este, în cazul muntean, mai saraca decât aceea referitoare la spatiul moldovenesc. Cele mai valoroase interpretari sunt datorate, înca de acum mai bine de 50 de ani, lui Emil Vârtosu, ale carui opinii au fost preluate si amplificate de alti specialilsti, precum Dan Cernovodeanu, Jean N. Manescu, Maria Dogaru. În ultima vreme, preocuparile în aceasta directie lipsesc cu desavârsire. O explicatie ar fi faptul ca nu sunt cunoscute decât sigiliile câtorva orase, mult mai putine ca în Moldova si nu s-au mai descoperit, în ultima vreme, alte sigilii. Spre exemplu, pentru Oltenia nu este cunoscut nici un sigiliu de oras medieval, cu exceptia Râmnicului, care însa a avut o situatie diferita de a celorlalte orase ale regiunii (Craiova, Târgul Jiului sau Caracal). În ultima vreme, s-a facut un progres, prin prezentarea sigiliului orasului Floci si identificarea sigiliului Pitestilor.



Petre ROSETTI
"Un om întreg, fara teama si fara viclesug": Nicolae Miclescu

Bunicul matern al autorului, Nicolae Miclescu (1873-1946) este unul dintre membrii acestei familii care au activat în România interbelica. Inginer al Scolii de Poduri si Sosele si licentiat în drept, a ocupat diferite posturi la Caile Ferate, iar în ultimii ani ai vietii a fost presedintele Societatii Române de Telefoane. A participat la Primul Razboi Mondial, ilustrându-se în lupta din august 1917, când batalionul sau a restabilit linia româneasca atacata puternic de trupele germane. Membru al Partidului Conservator al lui Grigore Filipescu, a fost ales deputat si senator în perioada 1931-1938. De la tribuna Senatului, a fost un aparator al institutiilor democratice, criticând atât politica regelui Carol al II-lea, cât si actiunile Garzii de Fier. În iunie 1941, a cerut sa fie mobilizat (era locotenent-colonel în rezerva) pentru a participa la eliberarea Basarabiei, în fruntea unui regiment de infanterie. Nu a acceptat sa mearga dincolo de Nistru, considerând ca acolo se oprea patriotismul si începea aventura. Ulterior, a încercat de mai multe ori (fara succes) sa-l convinga de aceasta evidenta pe maresalul Antonescu, pe care-l cunostea din Primul Razboi. Cea mai frumoasa caracterizare a lui Nicolae Miclescu (din care este extras si citatul din titlu) apartine lui Mircea Vulcanescu.



Viorel RUS
Descendentii lui Dumitru Furdui din Monor, martir român de la 1848

Evenimentele anilor revolutionari 1848-1849 din Transilvania au însemnat sperante de libertate si drepturi politice pentru natiunile conlocuitoare, dar si razboi, suferinte si atrocitati din partea maghiarimii ridicate împotriva împaratului de la Viena si a românilor care refuzau unirea cu Ungaria. Împotrivirea acerba a granicerilor nasaudeni fata de unire a dus la un sir de crime savârsite de nationalistii extremisti unguri în zona Regimentului de Granita Român nr.17 cu sediul la Nasaud. La Monor, pe parcursul a doua zile au fost ucisi 27 de oameni: copii, tineri, maturi si batrâni, vinovati de a fi români. Unul dintre martirii acelor zile a fost si Dumitru Furdui, tata a sase copii, ucis în propria casa prin împuscare, fara a i se aduce vreo acuzatie din partea insurgentilor maghiari. Comunicarea urmareste descendenta lui Dumitru Furdui în cele sase generatii care i-au urmat, pâna în prezent. Este o exemplificare a modului în care poate fi pusa în valoare contributia familiilor "neistorice" la facerea istoriei, reamintind oameni deosebiti, fapte si întâmplari importante pentru Bistrita-Nasaudului si chiar pentru Transilvania în general.



Ion T. SION
Câte ceva despre neamul Petrovici de la Tecuci

Unele personalitati de seama ale culturii românesti au vorbit prea putin despre stramosii lor, iar cei care le-au cercetat viata si opera nu au prezentat decât foarte sumar problemele referitoare la ascendenta lor. În cercetarile sale de istorie tecuceana, autorul s-a confruntat cu cazul familiei Petrovici, care ar fi fost aceeasi cu familia Petrascu. Astfel, cautând sa explice fenomenul schimbarii numelui de familie la români, renumitul lingvist Iorgu Iordan a invocat "cazuri cunoscute direct" de el, scriind urmatoarele: "La Tecuci, orasul meu natal, trei frati "buni", cum se zice familiar despre fratii cu aceiasi parinti, se numeau: Petrascu (marele pictor), Petras (medicul primar al orasului) si Petrovici (magistrat, tatal filosofului Ion Petrovici". În realitate, raporturile de rudenie dintre cele trei personalitati nu au fost cele aratate de concitadinul neamului Petrovici. Pe baza datelor culese din arhive, asa cum au fost ele consemnate în registrele de stare civila si în unele acte tecucene, autorul încearca sa clarifice înrudirile si sa restabileasca adevarul în privinta familiei Petrovici.



Gheorghe Radu STANCULESCU
Preocupari mici - probleme mari...

Plecând de la frumoasa pledoarie intitulata Stramosii nostri - istoria noastra, facuta ca invitatie participantilor la cel de-al XV-lea Congres de Genealogie si Heraldica, autorul subliniaza felul în care, prin cercetarile aprofundate de istorie familiala - chiar si în cazul familiilor "neistorice" -, de multe ori se poate ajunge la concluzii care nuanteaza, câteodata chiar pâna la rasturnare, concluzii general acceptate privind anumite perioade si evenimente din istoria noastra recenta. Ilustrându-si argumentatia prin câteva exemple din cercetarile proprii, bazate pe documente de familie obtinute cu "acribie de detectiv", autorul supune dezbaterii unele îndoieli ale sale privind mari momente din istoria teritoriilor locuite de români si care, în general, sunt considerate ca având sensuri si semnificatii substantial diferite de cele pe care le-au trait si simtit, în fapt, antecesori relativ apropiati din familiile fiecaruia dintre noi. Ramurile arborelui genealogic al multor familii "neistorice" spun, de multe ori, povesti istorice aproape pe dos fata de cele incluse de englezi în categoria conventional wisdom (adevaruri consacrate) si care, în mare masura, umplu manualele scolilor de azi si de mai demult, ca si nu putine dintre cele mai elaborate tratate de istorie majora.



Mihai Dim. STURDZA
Familia Iarca. Omagiu lui Alexandru Perietzianu-Buzau

Pe lânga comunicarile publicate, Alexandru Perietzianu-Buzau a lasat manuscrise nefinalizate despre teme privind genealogia unor familii românesti. Plecând de la manuscrisul intitulat Familia Iarca, autorul aduce completari, precizari si corectari, referindu-se inclusiv la opera memorialistica a doi dintre membrii familiei Iarca (sau Yarka), anume generalul Alexandru Iarca si Arabella Yarka, un timp sotia lui Carol ("Citta") Davilla, ministru plenipotentar al României la Varsovia si apoi la Washington.



Maria Magdalena SZÉKELY
Datorie crestineasca si constiinta genealogica în actul de ctitorire: schitul Dragusanul

Schitul Dragusanul, numit si Dragusan, Dragusani sau Frumosul, se afla odinioara în vechiul tinut al Bacaului. Putinele izvoare pastrate nu au îngaduit niciodata reconstituirea istoriei lui. În Repertoriul bibliografic al localitatilor si monumentelor medievale din Moldova, Nicolae Stoicescu îi consacra doar câteva rânduri. Începuturile acestui asezamânt nu sunt întru totul clare. Cert este ca, la un moment dat, pe filiera Ion Movila - Ileana Miron Costin - Maria Ilie Cantacuzino, dreptul de ctitorire la Dragusanul a trecut asupra neamului cantacuzinesc. Închinat Manastirii Galata, schitul a devenit, implicit, metoc al Sfântului Mormânt. Cea mai mare parte a arhivei sale a ajuns, astfel, la Ierusalim, apoi la Istanbul si Atena. Câteva documente din fosta arhiva a Metocului Sfântului Mormânt, regasite în doua colectii particulare de la Atena, aduc lumini noi în privinta patrimoniului acestui schit, dar si a felului în care Cantacuzinii veacului al XVIII-lea, boieri cu vocatie ctitoriceasca, dar si monahala, au înteles sa se îngrijeasca de el. În virtutea datoriei de buni crestini, dar si a unei constiinte genealogice pe care au dovedit-o si cu alte prilejuri, Cantacuzinii s-au manifestat solidar fata de aceasta ctitorie, pe care au socotit-o de familie.



Attila István SZEKERES
Preocupari de heraldica în Transilvania în secolele XIX-XX

În ultimele doua secole, se constata în Transilvania o sumedenie de preocupari de heraldica. Dintre acestea, putine au fost cele sistematizate; majoritatea au avut o arie bine determinata si au privit doar câte o parte din teritoriul Transilvaniei sau din societatea acesteia, ori dintr-o perioada istorica. Autorul îsi propune o sistematizare a preocuparilor de heraldica dupa mai multe criterii: dupa felul stemelor, dupa apartenenta etnica a autorilor, dupa apartenenta lor geografica, dupa zona cercetata, dupa perioada studiata, dupa calitatea si continutul lucrarilor. O asemenea cercetare arata directiile abordate cu predilectie în fiecare perioada în parte, masura în care se reflecta caracteristica etnica în lucrarile de heraldica, dar si calitatea literaturii de specialitate pentru cercetatorul din mileniul al III-lea.



Attila István SZEKERES
Patru secole de istorie a familiei Szekeres de Mezomadaras (Madaras)

Familia Szekeres are o continuitate de patru secole în comuna Madaras din Scaunul Mures, actualul judet Mures. Un János Szekeres a slujit în oastea ardeleana a regelui Poloniei Stefan Báthory, dar locul sau de origine nu este cunoscut. Prima atestare sigura a unui Szekeres de Mezomadaras este din 1600, când un purtator al acestui nume a cazut în batalia de la Miraslau. Probabil fiul acestuia a fost înnobilat de Sigismund Rákóczi, principele Transilvaniei, la 29 octombrie 1607, ajungând ulterior asesor al Scaunului Mures. Si alti Szekeres au îndeplinit functii de conducere administrative sau militare în acel Scaun, în cursul secolului al XVII-lea. În secolele urmatoare, mai multi membri ai familiei sunt amintiti ca nobili, mici mosieri, dar fara functii semnificative. Familia s-a ramificat; astfel, exista date înca din 1614 despre un Szekeres stabilit la Band, în vecinatatea Madarasului, unde s-a dezvoltat o alta ramura. Membri ai acestei familii s-au raspândit pe tot cuprinsul Transilvaniei, dar si pe teritoriul Ungariei si Slovaciei de astazi. În anul 2007, la aniversarea a 400 de ani de la înnobilare, 120 de membri ai familiei s-au adunat la Madaras, unde, din 1975, nu mai locuieste nici un Szekeres.



Attila István SZEKERES
Izvoarele heraldicii teritoriale. Studiu de caz: judetul Covasna

Judetul Covasna este succesorul fostului judet Trei Scaune, alcatuit în secolul al XVII-lea prin reunirea a trei dintre cele sapte Scaune secuiesti (Sepsi, Kézdi si Orbai) sub numele Háromszék (adica tocmai Trei Scaune). La reforma administrativa din 1968, vechiului judet i s-a alipit si fostul vice-Scaun al Bradutului, apartinator, pe vremuri, de Scaunul-mama Odorhei. Stemele actualelor unitati administrativ-teritoriale (judet, municipii, orase si comune) s-au elaborat pe baza urmatoarelor izvoare: vechile steme ale respectivelor unitati (judetul, municipiile Sfântul Gheorghe si Târgul Secuiesc, comunele Bretcu si Ilieni); vechi sigilii (Aita Mare, Bradut, Vârghis); blazoane familiale (Vârghis, Bodoc, Zabala, Arcus, Zagon, Turia, Estelnic, Ghidfalau, Ozun); denumirea localitatii, ducând la steme graitoare (Bradut, Bixad, Poiana, Belin, Haghig); informatii diverse despre unitatile în cauza (Ghelinta, Moacsa, Chichis, Lemnia s.a.). În aceste steme nu s-au înghesuit multe elemente, ci s-au ales doar cele semnificative, pentru a fi cât mai simple si, astfel, usor de recunoscut. Stema este cartea de vizita a unitatii administrativ-teritoriale, si nicidecum monografia acesteia, nu este nici carte de istorie, nici atlas geografic, nici carte de biologie, nici vreun fel de statistica. Nu este mai putin crestin cineva care nu are reprezentata crucea în stema, nu este mai putin secui cineva în al carui scut nu se regasesc soarele si semiluna, precum nu e mai putin român cineva care nu are stema tripartita cu câmpurile albastru, aur si rosu.



Laurentiu-Stefan SZEMKOVICS
Tipuri de sigilii emise de cancelaria domneasca a Tarii Românesti (1390-1856)

Dintre toate vestigiile sfragistice, sigiliul domnesc, prin rolul si locul detinut de institutia domniei, depaseste ca importanta celelalte categorii de sigilii. El reflecta statul în evolutia sa istorica. În toata perioada medievala si în cea moderna, sigiliul princiar a mentinut, ca element de baza în compunerea sa, stema tarii. Din acest motiv, analiza sigiliilor domnesti din punctul de vedere al continutului emblemei conduce la urmatoarea clasificare: sigilii heraldice (având ca element principal acvila cruciata însotita de soare si luna); sigilii iconografice (doua personaje flancând un copac); sigilii de tip combinat (contopind tipul heraldic cu cel iconografic); sigilii cu stemele reunite ale Moldovei si Tarii Românesti; sigilii cu steme de familie alaturi de stema tarii; sigilii cu scena sagetarii corbului (aluzie la Huniazi); sigilii cu stemele judetelor în medalioane.



Constantin E. STEFANESCU
Sfinti români cu blazon

Comunicarea evoca sfintii români din Sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române care provin din familii nobiliare sau/si au avut ori au folosit însemne heraldice: Teofana (din neamul Basarabilor), Stefan cel Mare, Neagoe Basarab, Constantin Brâncoveanu si fiii sai Constantin, Stefan, Radu si Matei, Ianache Vacarescu, Antim Ivireanul, Petru Movila. Sunt amintiti si cei propusi pentru canonizare: Irinarh Rosetti, Veniamin Costache, Andrei Saguna, Miron Barnovschi. Fiind vorba de personalitati bine cunoscute, viata lor este amintita pe scurt, împreuna cu stemele lor. În detaliu, este prezentata friza ctitorilor din biserica Adormirea Maicii Domnului din Râmnicul Sarat, în legatura si cu legitimitatea dreptului la tron al lui Constantin Brâncoveanu.



Silviu TABAC
Stema ruseasca a familiei Catargi si stema familiei Cristi

De la familia Catargi au ramas câteva urme heraldice, mai mult sau mai putin cunoscute specialistilor, dar un studiu general dedicat stemelor acestui neam înca lipseste. Cel mai cunoscut blazon al familiei Catargi ramâne a fi socotit cel inserat în armorialul lui Emanoil Hagi-Moscu (1918) si preluat în armorialele lui Traian Larionescul (1976) si Dan Cernovodeanu (2005), dar o explicatie a sa nu s-a dat. O stema Catargi a fost semnalata, fara descriere, de G. Bezviconi pe casa familiei din Chisinau, distrusa la bombardamentul din 1941. O prima stema a fost acordata lui Apostol Catargiu (1625-1685), comis si pârcalab de Soroca, refugiat în Polonia la 1674, prin diploma de indigenat din 5 februarie 1676, primita de la regele Ioan Sobieski. Este de presupus ca traditia uzului acestui blazon s-a pierdut în cadrul familiei, astfel încât el nu a mai fost invocat atunci când, peste mai bine de un secol, fostul hatman al Moldovei Ilie Catargi (1747-1822) - intrat în serviciul împaratesei Ecaterina a II-a si devenit consilier de stat - a solicitat diploma si stema de noblete. Cererea i-a fost îndeplinita cu aprobarea împaratesei la 25 aprilie 1796. În ceea ce priveste familia Cristi (Criste), dosarul pentru stema a fost examinat la St. Petersburg în anii 1905-1906. La baza elaborarii noului blazon a fost pusa pecetea "baronului de cazaci" Vasile Criste, fiul paharnicului Grigoras, care s-a stabilit în Basarabia dupa 1812. Cererea a fost înaintata de Grigore Cristi, nepotul de fiu (Ioan) al lui Vasile, împreuna cu o schita. Proiectul a fost acceptat, cu câteva redactari artistice. Primind înalta confirmare la 15 martie 1906, stema familiei Cristi a fost inclusa în partea a XVIII-a a Armorialului General al Imperiului Rus.



Nicolae-Serban TANASOCA
Despre un frate uitat al lui Ioan Caragiani
si importanta studiilor genealogice pentru cunoasterea istoriei aromânilor

Între documentele daruite Academiei Române de doamna Suzana Alexandra Dobrescu din Franta, unele îl privesc pe bunicul d-sale, doctorul aromân Alexandru Caragiani (1848-1905) si pe descendentii sai, dintre care este bine cunoscuta fiica sa Elena, prima femeie aviator din România. Doctorul Alexandru Caragiani este fratele mai mic, astazi uitat, al lui Ioan Caragiani (1840-1921), profesor de limba elina la Universitatea Mihaileana din Iasi, membru-fondator al Academiei Române si al "Junimii", istoric al aromânilor si militant pentru integrarea lor în natiunea româna. Staruind asupra înrudirilor si încuscririlor familiei avdeliate Caragiani cu familii celnicale aromânesti (Papahagi, Badralexi, Hagigogu, Ciumetti, Tulliu, Margarit, Iaciu Buda, Petrasincu), familii angajate profund în miscarea de redesteptare nationala a aromânilor si militante pentru integrarea lor în natiunea româna, autorul încearca sa prezinte necesitatea si importanta studiilor genealogice pentru mai buna cunoastere si întelegere a istoriei aromânilor. Legaturile de sânge si aliantele matrimoniale faceau, de pilda, din aromânii românizanti, în secolele XIX-XX, nu numai o grupare distincta politic, dar un adevarat clan, relativ numeros si puternic, extrem de solidar, structurat ierarhic, condus de o elita riguros selectata, potrivit unui etos traditional specific, cu ramificatii deopotriva de întinse în Peninsula Balcanica si în România, foarte influent în diferite medii balcanice si chiar extrabalcanice. Integrarea aromânilor românizanti în societatea româneasca, atât prin afirmarea lor personala în viata economica, politica si intelectuala, cât si prin încuscriri cu familii românesti mai mult sau mai putin însemnate, constituie o tema de cercetare istorica, la care studiile genealogice sunt chemate sa contribuie masiv. Din pacate, asemenea cercetari au de înfruntat dificultati obiective de documentare, greu, dar înca nu imposibil de surmontat.



Tudor-Radu TIRON
Începuturile stemei Transilvaniei în lumina unor izvoare ilustrate externe (secolele XV-XVII)

Istoria stemei Transilvaniei este, în linii mari, cunoscuta cercetatorilor. S-a cazut de acord asupra faptului ca aparitia ei se produce abia catre sfârsitul secolului al XVI-lea, dupa cum o atesta mai multe obiecte cu caracter heraldic asociate Báthorestilor. S-a luat în discutie, separat, vechimea simbolurilor incluse în aceasta stema (acvila, astri, turnuri), propunându-se diferite teorii legate de originea acestora. Comunicarea porneste de la izvoare ilustrate externe, datorate în principal lumii germanice, izvoare inedite sau mai putin (ori deloc) cunoscute în literatura de specialitate româneasca a ultimului secol. Concluzia principala este aceea ca cercetatorul trebuie sa se aplece cu mai multa flexibilitate asupra ipotezei preexistentei simbolurilor care compun stema "istorica" a Transilvaniei. Autorul demonstreaza faptul ca prima atestare a acestei steme nu mai poate fi legata de domniile Báthorestilor, ci este în mod sigur anterioara.



Radu Stefan VERGATTI, Cristina Narcisa VERGATTI
Profesorul Charles Drouhet (1879-1940)

Comunicarea evoca figura lui Charles Drouhet, una dintre personalitatile marcante ale lumii intelectuale din România. Charles Drouhet a facut obiectul unor sumare biografii, scrise de Iacov Antonovici, Basil Munteanu si, în ultimii ani, de un grup de muzeografi bârladeni. Acestea pot fi îmbogatite cu o serie de elemente documentare noi, care completeaza si retuseaza tabloul cunoscut. Figura luminoasa a lui Charles Drouhet contribuie la mai buna cunoastere a florilegiului intelectualilor din cea mai stralucita perioada culturala româneasca.



Ioan-Luca VLAD
Blazonul ca atribut de identificare în dreptul comparat

Desi societatea contemporana îl priveste, uneori, ca pe o forma vetusta de identificare, dreptul, gratie universalitatii reglementarilor sale, nu poate omite blazonul si regulile specifice acestuia. Trebuie observata legatura dintre blazon ca simbol heraldic si dreptul la blazon, ca drept subiectiv încadrat în sistemul juridic al unui stat. Comunicarea prezinta continutul dreptului subiectiv la blazon si caracterele juridice ale blazonului, cum ar fi opozabilitatea, inalienabilitatea, imprescriptibilitatea, unitatea si mutabilitatea, care îl încadreaza în categoria atributelor personale nepatrimoniale de identificare (cum ar fi numele) si delimiteaza blazonul de aceste atribute, în special de nume, precum si de elementele patrimoniale de identificare, în special de marca de comert, reliefându-i specificitatile si problemele de reglementare. În unele state, s-a dezvoltat un drept specific al blazonului, administrat de institutii cu jurisdictie specializata în domeniu, pe când în alte state blazonul este guvernat, cu mai mult sau mai putin succes, de dreptul comun. În partea a doua a comunicarii, se prezinta o sinteza a tuturor autoritatilor din lume cu jurisdictie heraldica în stat, ceea ce face posibile câteva concluzii privitoare la aria de acoperire a reglementarilor heraldice statale contemporane, interesul manifestat pentru aceasta stiinta si arta, precum si interesele care au condus la mentinerea sau chiar la înfiintarea, de curând, a unor autoritati heraldice.



Ioan-Luca VLAD
Familia extinsa ca subiect de drept local si international

Comunicarea este dedicata Zilei Internationale a Familiilor, sarbatorita - conform unei rezolutii a Adunarii Generale a O.N.U. - la 15 mai, facând astfel legatura între un eveniment national, consacrat familiei extinse (familia multigenerationala) si un eveniment mondial cu aceeasi tema. Autorul defineste aria de interes a comunicarii, aratând ce este familia multigenerationala si care sunt principalele simboluri si valori transmise în interiorul acesteia (amintirile de familie, domeniile de familie, numele, blazonul, titlul nobiliar, bunurile cu valoare sentimentala, renumele etc.), precum si principalele reglementari internationale si nationale care trateaza acest domeniu, oferind protectie familiei extinse, renumelui si valorilor sale. În partea a doua, este prezentat noul Cod Civil românesc, pregatit pentru intrarea în vigoare si care instituie unele institutii juridice cu totul noi în România ultimilor 146 de ani. Se pune accentul pe prevederile legate de amintirile de familie si transmiterea acestora, dreptul la nume si la imaginea personala si familiala, precum si pe modalitatile prin care un întemeietor de familie sau reprezentantii unei generatii pot crea un cadru juridic de crestere si dezvoltare a familiei extinse (în principal, este vorba despre substitutiunea fideicomisara si fiducia în scopuri de familie). Concluziile privesc posibilitatile pe care familiile din România le au pentru a-si reconstrui o structura, un viitor si un patrimoniu de valori materiale si sociale proteguite juridic.



Petronel ZAHARIUC
Câteva date despre Istratie logofatul al treilea, "cel dintâi istoric" al Moldovei

Unul dintre cei mai importanti carturari ai Moldovei în veacul al XVII-lea a fost Istratie (Eustratie) logofatul al treilea, despre care Miron Costin a scris ca a fost "cel dintâi istoric" al acestei tari. Desi important si interesant prin activitatea sa carturareasca, personajul nu beneficiaza de o biografie mai consistenta. Dregatoria de logofat al treilea (treti logofat) a detinut-o în 1631-1632. I se datoreaza, ca traducator, Pravila aleasa (1632), ramasa în manuscris, Septe taine a Beserecii (tiparita în 1644) si celebra Carte româneasca de învatatura, aparuta la Iasi, în 1646. Pornind de la o semnatura, autorul comunicarii încearca sa aduca la lumina câteva aspecte necunoscute din viata si activitatea culturala a treti logofatului Istratie.


Documentele Congresului sunt proprietatea Institutuli Roman de Genealogie si Heraldica "Sever Zotta".
Adresa Institutului:            INSTITUTUL "SEVER ZOTTA" - Oficiul l - C.P. 32 -  700750 IASI -  ROMANIA

Copyright © Mona & Florian Budu-Ghyka - 2010